De atletiekverenigingen AV Triathlon en Altis  uit Amersfoort en Pijnenburg uit Soest, zijn in gesprek met het Utrechts Landschap over het sporten in de natuurgebieden Birkhoven, Park Vliegbasis Soesterberg en de Paltz. Dit zijn natuurgebieden die op specifieke dagen druk bezocht worden door mensen die op verschillende manieren willen genieten van de beleving van die natuur.

Hoofdzakelijk richt Utrechts Landschap zich bij de openstelling van haar gebieden op mensen die bewust een ervaring willen opdoen in de natuur. Daar vallen zeer uiteenlopende doelgroepen onder: wandelaars met of zonder hond, hardlopers, fietsers, MTB’ers, kinderen, ‘rustzoekers’, ruiters enzovoort. Door de toenemende aantallen mensen die komen genieten van die natuur ontstaat er op verschillende plekken en momenten hinder omdat deze groepen elkaar ook storen in hun beleving of ontstaat verstoring van de natuur.
Utrechts Landschap en de atletiekverenigingen hebben overleg gevoerd over de wijze waarop de verschillende momenten, waarop gebruik wordt gemaakt van de natuurgebieden, het best kunnen worden afgestemd in tijd en plaats. Utrechts Landschap heeft daarbij duidelijk gemaakt het gebruik van haar gebieden door de atletiekverenigingen niet te willen beperken en ook geen financiële vergoeding te vragen voor verenigingsactiviteiten in de gebieden.
In een overleg deze week zijn de eerste contouren geschetst om tot goede afspraken te komen. Met vertrouwen zien de gesprekspartners uit naar een vervolg waarbij ingezet wordt op goede samenwerking voor het behoud van de mooie natuur én de (sportieve) beleving hiervan.