Alweer een lezenswaardig artikel in het kader van de loopgeleerdheid. Denk nou niet dat ik dit zelf allemaal onderzocht en bedacht heb, nee beste loopvrienden (m/v), ik heb het met toestemming van de auteur overgenomen en hooguit qua tekstopbouw iets veranderd. Veel leesplezier en hopelijk heb je er in de praktijk wat aan. Onthoud dat want dan hoef ik dat niet maandelijks te herhalen…..

Dit artikel kan vooral van pas komen als je in je eenzame strijd om kilometers te slijten een leuke afwisseling wilt inbouwen.

Ruud van den Eshof

 

Wil je optimaal trainen?
Zoek dan het beste tempo uit dat past bij die training. Hoe doe je dat? En hoe vermijd je dat jouw waardevolle trainingstijd saai wordt. Drie gedachten over tempo en trainen. 



Saai maar effectief
Oké, eerst de saaist denkbare variant die mogelijk is. Je loopt je training in een tempo dat de hele tijd hetzelfde is. Saai. Verrassing: in een training en vaak ook in een wedstrijd levert dat vaak mooie resultaten op.
De grote vijand is een veel te langzaam tempo. Wat je traint is wat je bijblijft. Wie veel langzaam loopt zal grote moeite hebben om over te schakelen naar een hoger tempo. Simpel uitgelegd, van langzaam hardlopen stimuleer je een langzaam tempo. Overigens is dat af en toe heerlijk. Bijvoorbeeld als er opeens tussen de regen en de wind in de winter er een mooie zonnige zondagmorgen is. Je kunt dan echt genieten van het hardlopen. Er is tenslotte meer in het leven van een hardloper dan alleen maar heel hard gaan.



Langere finish
Als je het rustige en het snelle wilt combineren is er een prachtig alternatief. Eentje waar je veel trainingsplezier uithaalt en het laat je zien wat er in een wedstrijd mogelijk is. Maak gebruik van het effect dat als de training er bijna opzit je toch nog een stevige versnelling kunt opwekken. Loop een rustig middelste deel van je training maar maak er een vlammend slot van.
Het grote voordeel is dat je helemaal warm bent. Je kunt makkelijk door naar een hoger tempo. Het psychologische voordeel: iedereen vindt het leuk om met een hoog tempo een training af te sluiten.
Leerpunt: Dat vlammende slot is leuk. Maak er ook een echt leerpunt van in je training. Haal over de loop van bijvoorbeeld 4 weken de slotversnelling telkens 200 meter naar voren. Stel dat je eerst de laatste 500 meter echt hard liep dan komt daar 800 meter bij. 



Je kunt dit type training ook omdraaien.



De sterke start
Niet aan te raden om iedere keer te doen maar soms kan een stevige start mooi zijn. Voorwaarde: je warming-up is lang genoeg om bij de start al helemaal op sporttemperatuur te zijn. En reken altijd op herstel later in het midden van je training.
Start snel en kijk hoe ver je komt. Is dat na een kilometer voorbij? Probeer dan in de 4 weken daarna iedere keer 200 meter bij op te tellen voordat je het comfortabele hersteltempo aanneemt.
De sterke start is ook een mentaal spel. Vaak kun je dat hoge tempo echt wel vasthouden maar ontbreekt de motivatie. Door het spel van verlengen met 200 meter per week merk je hoe sterk je mentale houding je tempo beïnvloedt.



Gewoon vaak versnellen
De laatste strategie: gewoon regelmatig versnellen. Dat mag zowel kort als lang zijn. Het fijne hieraan is dat je rustig kunt trainen als je daar zin in hebt. Een korte sprint activeert de snelle spiervezels en dat is goed voor de afwisseling. Het maakt ook dat je de saaie herhaling van je gewone hardlooptempo onderbreekt. Veel hardlopers ervaren dat je dan opeens nieuwe energie krijgt na de korte versnelling.
Probeer naast de korte versnellingen ook een langere tijd of afstand op wedstrijdsnelheid te lopen. Voorbeeld: je loopt een 10 kilometer duurloop, ren dan 1 kilometer op bijna wedstrijdsnelheid.



Comfortabel blijven hangen?
Probeer de 3 verschillende tempovarianten. Meestal blijf je bij eentje hangen omdat die je bevalt. Ga niet alleen voor het makkelijke trainen, zoek de uitdaging op door de andere uit te proberen. Je training wordt daar veel leuker door.