De trainingsopbouw 10 km gaat van start op zaterdag 9 maart. Einddoel is de Marathon Amersfoort (10 km) in Amersfoort op zondag 16 juni 2019, waar we gezamenlijk zullen gaan starten!

Ook niet-leden kunnen deelnemen aan deze clinic. De kosten voor deze 12-weken clinic bedragen voor niet-leden € 45,-.

We starten de trainingsopbouw op de zaterdagmorgen om 9.00 uur vanuit het AVT clubhuis in Birkhoven.

De trainers:
Arie Kingma, Teus van de Beek, Theo Groot, Boudewijn ten Haken.

10 kilometer-opbouw: waar staat dat voor?
Dat is een serie van 12 trainingen, waarin je geleidelijk je duurloopvermogen ontwikkelt, en je aan het eind van de cursus zonder onderbreking 10 kilometer kunt hardlopen.
De eerste training is een testloop, dan lopen we (vanaf “de Paddenstoel”) onze eerste ronde van 3,5 km. Daarna komt er elke week ongeveer 700 meter bij. Tijdens de eerste vier trainingen is er aandacht voor een aantal belangrijke aspecten van het duurlopen, zoals looptechniek, loophouding en ademhaling. Als onderdeel van de training worden er houding- en loopstijl verbeterende (romp stabiliteits-) oefeningen gedaan. Aan het eind van de 3e training maakt Boudewijn (trainer Bewust Hardlopen) een videoanalyse van het looppatroon van de deelnemers, gericht op blessurepreventie. De resultaten worden met de deelnemers doorgesproken.

De trainers hebben zelf de nodige jaren duurloopervaring en hebben meerdere tien km’s en halve en hele marathons gelopen. Die (trainings-)ervaring willen ze graag met de deelnemers delen.

Is duurlopen leuk?
Duurlopen is heerlijk. Je komt nog eens ergens, je ziet nog eens wat en met elkaar lopen is gezellig. Na de 10-kilometeropbouw kun je doorstromen naar de vaste duurloopgroepen op zondag. En als je de 10 kilometer in de benen hebt zijn er ook allerlei leuke prestatieloopjes waar je aan mee kunt doen.

Wat is het instapniveau van de 10 km-opbouw?
Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan de repeterende duurbelasting. Een 5 km kun je in principe aan binnen een tijd van 30 – 32 minuten en je traint 2x per week. De ervaring leert dat dit goed aansluit op het geleidelijk uitbreidende programma van de 10 km opbouw.

Hoe hard wordt er gelopen?
Je loopt tijdens de training zoveel mogelijk je eigen duurlooptempo 2, zeg maar “ praattempo”. De trainers houden het tempo van de groep en de individuele deelnemers in de gaten. De ervaring leert dat er vaak te hard wordt gelopen, met “gezwoeg” en blessures als ongewenst resultaat. Als je aan ‘t eind van de training met plezier hebt gelopen en “nog wat over” hebt, dan heb je in het voor jou goede tempo gelopen.

De groep kan soms door tempoverschillen wat uitdijen. Om die reden wordt de groep in principe begeleid door twee trainers en zijn er geregeld ophaalpunten om de groep weer samen te brengen. Uiteindelijk lopen we de 10 kilometer (inclusief de ophaalpunten) in rond de 70 minuten.

Wie nemen deel aan de 10 km-opbouw?
Dat is heel divers. Er zijn echte beginners, die starten met langere duurlopen, anderen trainen naar een specifieke prestatieloop en weer anderen zijn geblesseerd geweest en willen rustig opbouwen. Voor een aantal lopers is de 10 kilometer het absolute einddoel, voor anderen een opstapje naar een halve marathon of meer. Een “basisrondje” is de start, waar we kijken naar je niveau en loophouding met het oog op blessuregevoeligheid. Mogelijk dat we in overleg adviseren de deelname op te schorten.

Waar lopen we?
We lopen vanaf het clubhuis naar “de Paddenstoel” en van daaruit lopen we het “basisrondje” in Birkhoven/Monnickenbosch, dat elke training wordt uitgebreid. Vanaf de zesde training lopen we om de Lange Duinen (in Soest) heen. Het is een parcours door het bos, met afwisselend fietspaden, bospaden, heuveltjes en zand als ondergrond.

Wanneer start de 10 km-opbouw en waar?
De trainingen starten op zaterdagmorgen 09 maart om 9.00 uur. We verzamelen in het AVT clubhuis.

De 10-kilometeropbouw start twee keer per jaar, in september/oktober en februari/maart. De start van de 10 km opbouw wordt aangekondigd op de website en in onze Nieuwsbrief.

Info en aanmelden
Stuur een mailtje naar het volgende e-mailadres: 10kmopbouw@avtriathlon.nl. Het schema van de 10km opbouw vind je hier.

Soesterduinen – 10 km-opbouwgroep van najaar 2017.