Vrijwilligers vormen de basis van onze vereniging. Maandelijks zetten we één van hen in het zonnetje, om onze waardering voor hen te laten zien en andere leden te inspireren ook vrijwilliger te worden. 

Wil je iets over jezelf vertellen?

Hallo, wij zijn Miriam en Gerrit, enigszins bekende gezichten bij AV Triathlon. Ouders van Caitlin en Anika, die in hun jeugd als pupil en junior fanatiek lid waren. Ik, Gerrit, ben actief geweest als loper en tri-atleet, nu nog als fietser. Ik ben actief bij de club betrokken als wedstrijdofficial en als mountainbiketrainer. Miriam loopt regelmatig en verzorgt al een aantal jaar het wedstrijdsecretariaat voor de baanwedstrijden die AV Triathlon organiseert.

Hoe lang ben je al lid en wat was de reden dat je je aanmeldde bij de club?

Ik, Gerrit, werd lid in 1999, omdat er wel wat aan mijn conditie gewerkt kon worden. Miriam en de dochters zijn daarin logischerwijs gevolgd.

Hoe is het om lid te zijn van AVT?

Meestal wel leuk, alhoewel de baanatletiek weleens een beetje ondergeschoven lijkt, terwijl het toch de bakermat van de atletiek is.

Wat doe je als vrijwilliger en waarom ben je vrijwilliger geworden?

Als lid van een vereniging haal je meer uit je lidmaatschap door er ook iets voor terug te doen. Zo ben ik bijvoorbeeld trainer van diverse loopgroepen geworden, en ben ik nu mtb-trainer zijn en niet te vergeten jurylid en wedstrijdofficial. Ook daarin kun je een hele loopbaan hebben, waarin opleiding en ervaring zorgen voor doorgroei. Zo ben ik begonnen als jurylid, omdat de pupillen waar onze dochter deel van uitmaakte, steeds meer wedstrijden gingen doen. Als jurylid leer je de sport beter kennen en begrijpen, waardoor het gemeenschappelijke plezier in de sport toeneemt. Omdat we ook als vereniging zelf meer wedstrijden wilden organiseren hadden we scheidsrechters nodig. Daar is binnen de AtletiekUnie ook behoefte aan en zodoende heb ik mij kunnen ontwikkelen tot scheidsrechter op nationaal niveau. Starter (met revolver) en wedstrijdleider heb ik ook nog toegevoegd aan het scala functies.

Miriam is in de rol van wedstrijdsecretaris gegroeid door in te spelen op de behoefte aan ondersteuning en zij doet dit ondertussen ook alweer een flink aantal jaar. Dit is vooral de voorbereiding achter de schermen in aanloop naar de wedstrijd en op de dag zelf de verwerking van alle uitslagen.

Heb je een leuke anekdote  die je als vrijwilliger hebt meegemaakt?

Naast de vele NK’s en competitiewedstrijden die ik heb meegemaakt, zijn het vooral de samenwerking in de organisatieclubjes die de wedstrijden bij ons op de baan mogelijk maken. In de corona-jaren hebben we samen intensief samengewerkt met Altis die de NK voor U18-U16 mocht organiseren. Daarnaast heb ik ook internationaal een aantal mooie projecten meegemaakt, zoals New Delhi, Abu Dabi, Dubai en Oman, en vrij recent de wereldkampioenschappen voor brandweer en politiemedewerkers in Den Haag.

Heb je nog een aanrader voor anderen die nog geen vrijwilliger zijn?

Ja, gewoon doen en als je een beetje liefhebber van de atletieksport bent, kom je als jurylid helemaal aan je trekken. Het is ook fijn dat je dan met nog meer plezier de wedstrijden op tv kan volgen! En je kunt ook jurylid nadat je kind(eren) niet meer meedoen.

Stel dat je je taken ooit overdraagt aan een volgende vrijwilliger, welke eigenschappen of kennis moet hij/zij in huis hebben om jouw rol goed te kunnen doen?

Als wedstrijdsecretaris moet je vooral handig zijn met administratie en je moet snappen hoe een wedstrijd georganiseerd wordt. En wat betreft een goede wedstrijdvoorbereiding: uitslagverwerking is vooral een kwestie van precisie. we willen tenslotte dat de medailles worden uitgereikt aan de daadwerkelijke winnaars.

Als starter, scheidsrechter en wedstrijdleider is vooral de liefde voor de sport belangrijk en dat je de vereiste opleidingen wil volgen.