Hoe ben je trainer geworden?
Zo’n vijf jaar geleden ben ik als loper begonnen bij de trimgroep. Twee jaar later zat ik al in de schoolbanken voor de cursus voor assistent looptrainer 2. Niet echt gepland, maar doordat er een tekortaan trainers was en ik het leuk om voor een groep mensen te staan, hen wat te leren en graag praat sprak het trainerschap mij erg aan. Zo ben ik er eigenlijk ingerold. Ik ben ook van mening dat we met elkaar AV Triathlon zijn en ieder daarbij zijn steentje moet bijdragen. Het doe me goed om te zien dat er binnen onze club honderden mensen zijn die zich inzetten voor de club.
Hoe lang ben je trainer?
Na een stage bij Hein en Jaap (niveau 3 en 4), waar ik zelf net als loper terecht was gekomen, ben ik in april 2013 als zelfstandig trainer bij de groep van Ewald op niveau 2 begonnen. Met hem is het erg prettig samenwerken en we hebben een hartstikke leuke groep enthousiaste lopers.
Wat is jouw specialisatie?
In mijn eerste jaar heb ik veel op de arminzet gelet. De laatste maanden ben ik erg gespitst op de hogere pasfrequentie. Door je armen sneller te bewegen gaan je benen vanzelf sneller mee. Ik kom af en toe gewapend met mijn telefoon naast de lopers lopen om met behulp van een pieptoon (daarvoor gebruik ik de app ‘metronome beats’, een aanrader) de frequentie naar 180 passen per minuut te krijgen. De hogere frequentie in combinatie met het hoger optrekken van de knieën en de hakken meer naar de billen, maakt dat je lichtvoetiger gaat lopen. In het begin is het wennen, maar uiteindelijk loopt het echt lekkerder en voorkom je de haklanding.
Hoe bereid je je voor op de training?
Ewald en ik maken een schema per half jaar. We letten daarbij op variatie in ondergrond, vlak/heuvelachtig en trainingsvormen. Voor de loopscholing maak ik gebruik van het naslagwerk van Bosch en Klomp, ook wel bekend als de hardloopbijbel. Ik probeer meestal de loopscholing af te stemmen op wat we in de kern nodig hebben.
Wat is je eigen loopambitie?
Ik heb in 2014 een enorme progressie geboekt, door bij de groep van Bert en Gert te gaan trainen en tevens op de baan te gaan lopen. Daarnaast krijg ik Ton Duits ook veel aanwijzingen die me verder helpen. Aan de hand van een schema van Adrie heb ik vorig jaar hard getraind om een PR, of op zijn minst onder de anderhalf uur te lopen op de halve marathon. In Linschoten slaagde mijn missie met vlag en wimpel, mede door de hulp van mijn haas Jeroen Verboom, met een tijd van 1 uur en 25 minuten.
Deze prestatie kent een keerzijde. Ik ben harder gaan trainen om nog sneller te kunnen lopen en overwoog deelname aan een marathon. Zonder voldoende rust te nemen, het tegengestelde van wat ik mijn eigen lopers adviseer. Helaas kamp ik daardoor nu al zo’n 8 maanden met achillespeesblessure. Mijn grootste ambitie is nu, blessurevrij kunnen lopen en terug naar de basis: Gewoon genieten van het hardlopen zelf.
Wat doe je buiten het hardlopen het liefst?
Ik ben gek op wijntjes drinken en genieten van het goede leven met mijn vriend Ferdinand. Met hem ben ik al bijna 15 jaar samen. Helaas loopt hij niet meer bij de club. Tijdens vakanties in Italië lopen we echter graag samen stukken hard, naast dat we prachtige bergwandelingen maken. Verder zie je ons vaak met vrienden op het terras bij café van Zanten. Sinds kort, door het ontbreken van hardloopevenementen in mijn agenda, beleef ik veel plezier aan dancefeestjes.
Wil je nog iets vertellen over je dagelijks leven, je beroep, je hobby’s of iets anders?
In het dagelijks leven sta ik voor de klas. Dat merken de lopers soms wel. Ik deel geen stickertjes uit aan mijn lopers , maar vind het erg leuk om lopers beter te maken en hen een leuke training te bezorgen. Tot slot wil ik zeggen, dat ik het heerlijk naar mijn zin heb bij AV Triathlon. Ik kwam hier ooit alleen maar voor het hardlopen, maar het sociale aspect kreeg ik er zomaar als cadeautje bij.