Goede voornemens hoe houd je ze vol

Oud en nieuw. Het (meestal) feestelijke eind van een kalenderjaar en het begin van een nieuw jaar. Een nieuw begin, nieuwe ronde nieuwe kansen. Het gevoel van een nieuw begin inspireert mensen al jarenlang tot goede voornemens. Als we het hebben over goede voornemens binnen je sport, komt dit meestal neer op vaker trainen buiten de club, sneller of verder kunnen gaan, of het gaan doen van bijvoorbeeld krachttraining en oefeningen. Doelen worden gesteld en plannen worden gemaakt, we zijn vol goede moed. Helaas blijken niet alle veranderingen even gemakkelijk door te voeren en vol te houden, als je er überhaupt al aan begint…

Laten we er niet te pessimistisch naar kijken, maar iedereen kent wel de gedachte: morgen doe ik het echt! En voor je het weet is er alweer een maand voorbij. Dit is mij zeker niet vreemd en ook de frustratie die dit vervolgens teweeg brengt, is al even herkenbaar. Vooropgesteld, dat iets niet gelijk lukt of gaat zoals je graag wil is niet erg! Van jezelf dingen kwalijk nemen, wordt niemand gelukkig, denk ik. Een bekende tip bij het willen doorvoeren van een verandering is het delen van je ervaringen met een ander. Bespreek waar je tegenaan loopt, je zult merken dat je hierin niet de enige bent. Het zoeken en krijgen van steun kan je echt helpen om door de eerste strubbelingen heen te komen.

Behalve erover praten kan het ook erg leuk zijn om samen met iemand je doelen na te jagen. Je kunt elkaar motiveren om je aan je plannen te houden, je biedt elkaar op deze manier een stok achter de deur. Daarnaast kan het gezelliger zijn waardoor je doelen bereiken een stuk leuker wordt!

Bij nieuwe plannen kan het mij meestal niet snel genoeg gaan. Het liefste had ik gisteren al mijn doelen bereikt. Maar om je veranderingen echt door te zetten en je doelen te behalen is geduld belangrijk, je moet niet teveel in één keer willen veranderen. Het werkt niet om van één training per week in één keer naar vijf trainingen per week te willen gaan. Dit is overigens ook trainingstechnisch gezien niet aan te raden. Begin met kleine stapjes en werk zo naar je uiteindelijke doel toe. Las bijvoorbeeld gedurende een maand eerst eens een tweede trainingsmoment in, kijk eens aan hoe dit bevalt en bouw vanuit daar stapsgewijs op.

Andere meer praktische tips zijn om je extra trainingsmomenten te plannen op een vast moment in de week, welke ook op de langere termijn haalbaar is. Zo voorkom je dat je agenda al vol is voordat je aan je training had gedacht.

Loopt je agenda vaak spontaan vol met leuke dingen op de donderdag? Trainen schiet er dan al snel bij in (want: morgen doe ik het echt!) De keus voor een andere dag is dan beter.Het tijdstip waarop je je training plant, hangt natuurlijk samen met de rest van je planning. Echter, om vol te houden is het goed om ook te kijken naar welk moment van de dag de grootste kans biedt dat jij je extra trainingsmoment ook daadwerkelijk pakt. Ben je vermoeid na een werkdag en plof je ’s avonds het liefst lekker op de bank? Probeer dan eens in de ochtend te sporten. Je hebt je moment dan gelijk gepakt en ’s ochtends sporten geeft je een energieboost voor de rest van de dag. En beloon jezelf dan vooral met die luie avond op de bank.

En onthoud, iets veranderen gaat met vallen en opstaan en mocht je een keer uitstellen dan wil dat niet zeggen dat je weer terug bij af bent! Wees trots op jezelf!

Dieneke Oonk