Veerle Bakker bij het EK voor Landenteams in Heraklion (Griekenland) – foto Erik van Leeuwen

Veerle Bakker bij het EK voor Landenteams in Heraklion (Griekenland) – foto Erik van Leeuwen

Inmiddels ligt het outdoorseizoen al een paar maanden achter ons. Er is weer een stortvloed aan uitslagen, pr’s en clubrecords genoteerd. De clubrecords die werden verbeterd geven ook een beeld van de highlights van het outdoorseizoen.

Nederlands record
Wat direct opvalt is het Nederlands juniorenrecord op de 3000 meter steeplechase, dat Veerle Bakker op 23 mei in het Belgische Oordegem verbeterde naar 10.20,44. Bij het EK junioren in Eskilstuna (Zweden) zou Veerle het record misschien nog wel scherper hebben kunnen stellen, als ze al niet heel vroeg in de wedstrijd één spike verloren had. Hierdoor bleef ze steken op de vierde plaats. Volgend seizoen zijn er nieuwe kansen, met het WK junioren. Om de limiet van 10.12,00 te halen moet Veerle wel haar Nederlands record verbeteren. Waar het WK plaatsvindt is nog niet bekend, de IAAF heeft de organisatie aan het Russische Kazan ontnomen.

EJOF en NK
Zus Jasmijn had meer succes op haar internationale toernooi, het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Ze behaalde goud op de 2000 meter steeplechase. Merkwaardigerwijs zat er voor Jasmijn op deze afstand geen clubrecord in. Ze werd eind juni in Breda Nederlands kampioene bij de B-junioren met 6.43,65, maar Veerle had een jaar eerder, toen als 2e jaars B, nèt iets sneller gelopen. Met haar tijd uit Breda voert Jasmijn uiteraard wel de landelijke jaarranglijst aan en staat ze derde op de Europese seizoensranglijst, achter twee atletes van een jaar ouder. Er bestaat geen Nederlandse allertijdenranglijst voor de 2000 meter steeple meisjes B, maar als die er zou zijn zouden Veerle en Jasmijn waarschijnlijk op 1 en 2 staan. Jasmijn verbeterde dit jaar wel de clubrecords op de 800 en de 1500 meter, niet alleen bij de meisjes B maar ook bij de meisjes A en de vrouwen senioren. Jasmijn was niet onze enige vertegenwoordigster op het EJOF. Ook Femke Bol mocht daarheen, voor de 400 meter. Femke was, als C-juniore, op het NK in Breda spectaculair Nederlands kampioen geworden bij de meisjes B. Haar tijd van 56,14 is niet alleen een forse verbetering van de clubrecords van meisjes B, A en vrouwen, maar ze kwam  daarmee ook bovenaan de landelijke ranglijst bij de meisjes B. In 2016 krijgen Jasmijn en Femke opnieuw de kans om naar Tbilisi te gaan. Dan wordt daar voor de eerste keer het EK voor B-junioren gehouden. De limieten zijn nog niet bekend.

In de genen
Deze drie junioren, Veerle, Jasmijn en Femke, kwamen nationaal en internationaal uitstekend voor de dag. Maar de opvolging dient zich al weer aan. B-pupil Jikke van der Ploeg verbeterde in september bij de competitiefinale in Woerden het clubrecord van Veerle op de 1000 meter. Jikke heeft haar talent blijkbaar in de genen meegekregen. Haar moeder Nicole Philippens werd Nederlands kampioene op de 10 km en de halve marathon in haar leeftijdscategorie vrouwen 40-44. Nicole verbeterde bovendien de clubrecords op de 10 km (36:30) en de halve marathon (1:20:48). Let wel: dit zijn niet alleen clubrecords in Nicole’s eigen leeftijdscategorie maar ook bij de vrouwen senioren. Daarmee is Nicole op de weg inmiddels onbetwist de snelste vrouw in de geschiedenis van onze vereniging.

IJzersterke lichting
De lijst met clubrecords bij de mannen senioren werd afgelopen seizoen helemaal op zijn kop gezet. Michel Riemersma nam enkele middenafstanden voor zijn rekening. A-junior Kalid Amin liep op de 5000 en 10000 twee stokoude clubrecords uit 1992 van Hans van Wegen uit de boeken. Op de 10000 meter miste Kalid helaas op het nippertje de limiet voor het EK junioren. Met zijn clubrecord van 9.44,26 op de 3000 meter steeple, gelopen bij het NK senioren, eindigde Kalid bovenaan de landelijke ranglijst van de jongens A. Patrick Zweekhorst verbeterde, op speerwerpen na, alle clubrecords op de werponderdelen. Jeroen Bol evenaarde het clubrecord 200 meter en verbeterde dat op de 110 meter horden. Marius Wouters nam de clubrecords bij hoogspringen en hinkstapspringen onder handen en Thierry Belt verbeterde de clubrecords verspringen en tienkamp. Ook verbeterden de mannen nog twee estafetterecords. Deze stortvloed aan clubrecords bij de mannen laat zien dat we met een ijzersterke lichting te maken hebben. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de mannenploeg in september met overmacht promoveerde naar de tweede divisie van de competitie.

Aandacht
De masters deden ook een flinke duit in het zakje met een fors aantal clubrecordverbeteringen. Maar de masters kregen al ruim voldoende aandacht in de vorige Lopende Zaken.

Bernard Wouters