Menu

Algemene informatie

Er zijn wedstrijden voor pupillen en junioren. In het wedstrijdschema geven we per wedstrijd aan:

 • voor welke leeftijdscategorie de wedstrijd is bestemd
 • via een link is alle informatie over de wedstrijd te lezen
 • informatie over de inschrijving
 • het ABC-plan.

Alle jeugdleden ontvangen een prestatiemedaille, waarop ze zelf hun vorderingen kunnen bijhouden.

Pupillen

Pupillen worden automatisch opgegeven voor deelname aan de A-wedstrijden. Dat zijn de competitiewedstrijden en de clubkampioenschappen. Als een pupil verhinderd is dient hij/zij zich af te melden.

Junioren

D-junioren worden automatisch opgegeven voor deelname aan de competitiewedstrijden en de clubkampioenschappen. Een D-junior moet zich afmelden als hij/zij is verhinderd.

ABC-junioren mogen zelf kiezen aan welke wedstrijden zij willen meedoen, maar er wordt verwacht dat dit er wel ongeveer 5 per half jaar zijn. De trainers zullen dit stimuleren. Van de junioren die alleen aan de looptrainingen meedoen verwachten we dat ze zich in elk geval inschrijven voor de crosscompetitie. Voor de anderen is het crossen op zich een goede basis voor het zomerseizoen.

Verzekering

Via de Atletiekunie heeft AV Triathlon een collectieve ongevallenverzekering voor alle leden en vrijwilligers.

Het ABC-Plan

Alle wedstrijden in het wedstrijdschema zijn voorzien van een A, B of C-tje: Het zgn. ABC-PLAN.

 • De A-wedstrijden zijn de wedstrijden waar alle jeugdleden aan meedoen: de competities en de clubkampioenschappen. In het kader van zowel de persoonlijke als de groepsontwikkeling vinden we het meedoen aan deze wedstrijden – als onderdeel van het lidmaatschap van onze vereniging – vanzelfsprekend. We trainen in groepen en het is leuk én leerzaam om met diezelfde groep een paar maal per jaar aan een wedstrijd(serie) mee te doen. De wedstrijden spelen zich meestal binnen de regio af, met uitzondering van de finale
 • B-wedstrijden zijn bedoeld voor de iets meer fanatieke jeugdleden, die aan meer wedstrijden willen deelnemen. Deze wedstrijden spelen zich meestal af in onze eigen regio of vlak daaromheen.
 • De C-wedstrijden zijn voor degenen die nog verder willen gaan. Meestal spelen de wedstrijden zich buiten onze regio af.

In principe staan alle wedstrijden open voor alle leden. Bij finales en kampioenschappen kan het echter voorkomen dat de atletiekbond aangeeft wie mee mag doen.

Soorten wedstrijden

 • Een baanwedstrijd bestaat voor pupillen uit een meerkamp (sprint-, spring, en werponderdeel en een lange afstand). De junioren kunnen meestal voor één of meer losse onderdelen kiezen.
 • Een trainingspakkenwedstrijd is een laagdrempelige baanwedstrijd aan het begin van het baanseizoen.
 • Een  crosswedstrijd is een hardloopwedstrijd door het bos of veld gedurende het winterseizoen.
 • De baancompetitie voor pupillen bestaat uit drie teamwedstrijden, met een evt. finale als vierde. Deze serie omvat een driekamp. Een lang looponderdeel besluit de dag.
  Bij de junioren bestaat deze competitie uit twee of drie teamwedstrijden en eventueel een landelijke finale. De junioren en hun trainers bepalen wie op welke onderdelen uitkomt.
 • De crosscompetitie bestaat uit drie hardloopwedstrijden. Een plaats in de finalewedstrijd is afhankelijk van de geleverde prestaties in de daaraan voorafgaande drie crossen (individueel of als ploeg).
 • Clubkampioenschappen: in het vroege voorjaar organiseert AV Triathlon de clubkampioenschappen cross. Eind september zijn er de clubkampioenschappen baan.
 • Een triatlonwedstrijd bestaat uit drie onderdelen: zwemmen, fietsen en lopen of een combinatie hiervan. Bij een run-bike-run wordt eerst gelopen, gefietst en wederom gelopen. Bij de zwemloop wordt eerst gezwommen en daarna gelopen.
 • Een mountainbikewedstrijd omvat het fietsen van meerdere ronden op onverhard en hobbelig terrein.