Menu

Zaterdagmorgen 9:00 vanaf clubhuis in Birkhoven

Doel van de training:
Door gebruikmaking van de mogelijkheden die het bos ons biedt willen we een verbetering van conditie (vermogen) en snelheid (capaciteit –> prestatie) bereiken.

Omschrijving van de training:
Eerst wordt gedurende ca. 15 minuten ingelopen, gevolgd door dynamische oefeningen (losmaken) en dynamische rekoefeningen (opbouwen spierspanning). Daarna volgt als voorbereiding op de kern gedurende ca. 10 minuten loopscholing. Hierbij wordt aandacht gegeven aan een efficiënte loophouding en loopbeweging. De loopbeweging en romphouding krijgen hierbij veel aandacht. Daarnaast worden door de verschillende oefenvormen en variaties hierop de motorische vaardigheden geprikkeld. Daarna volgt een kern met gebruikmaking van de mogelijkheden welke het bos ons biedt (zand, heuvels, wisselende ondergrond). In de wintermaanden kan aanvullend of ter vervanging een core stability programma (of een stukje bootcamp) worden gegeven ter versterking van de belangrijke spiergroepen. Het lichaam wordt hier sterker van en het werkt daardoor blessure preventief. De core stability of bootcamp-achtige oefeningen kunnen ook pas in de kern naar voren komen. Oktober en november staan in het teken van heuvels en zand. In december en januari vindt de overgang plaats naar wisselende terreinomstandigheden (crossen). Daarna gaan we weer langzaam over op de vlakkere ondergrond voor snelheid. Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk gebruik te maken van de bospaden maar soms valt een harde ondergrond niet uit te sluiten (bewuste keuze). De kern is bijna altijd in de vorm van intervallen en duurt maximaal 40 minuten. Afsluitend wordt gezamenlijk uitgelopen (terugbrengen van de cardiovasculaire inspanningen) en als laatste volgen de statische rekoefeningen (ter ontspanning van de spieren). Daarna wacht de koffie in ons clubhuis en wordt nog gezellig nagepraat.

Omschrijving van de groep:
Deze loopgroep bestaat voor het overgrote deel uit prestatiegerichte lopers. Tijdens deze training zijn ook een aantal lopers uit niveaugroep 5 aanwezig. De groep bestaat uit 20 á 30 lopers, meest mannen. De groep is ook zeer trouw in het volgen van deze training.
Per twee maanden wordt een schema opgesteld zodat de lopers inzicht hebben in wat men voorgeschoteld krijgt. De groep is zeer enthousiast bezig. De trainers proberen dit enigszins te temperen (ter bescherming van de lopers).