Menu

Suggesties voor trainingen naast de 10 km opbouw

 

Eén training per week naast de 10km opbouw

Als je door de week één keer loopt kan je het beste iets anders doen dan een duurloop. Bij trainingen geldt namelijk in het algemeen dat je met variatie meer opschiet dan met iedere keer het zelfde rondje in het zelfde tempo.
Je kan daarom het beste kiezen voor een intervaltraining. Die kan je naar eigen inzicht samenstellen, afhankelijk van de situatie waarin je loopt. Je kan daarbij uitgaan van een stopwatch, maar ook van de mogelijkheden langs de weg waar je loopt, bijvoorbeeld door je te richten op de afstand tussen lantaarnpalen, kilometerpaaltjes en dergelijke.

Het lopen van de intervallen doe je aanvankelijk ongeveer 20 minuten (inclusief de rustige tussenpauzes), uitbouwend naar ongeveer 30 minuten.
Vóór de intervallen loop je een eindje in, daarna een eindje uit.

Intervallen
Als je de versnellingen niet al te ambitieus aanpakt is de richtlijn voor de verhouding tussen versnellingen en rustige delen  1 : 0,5.
Bij zo’n verhouding ziet het schema van de intervallen er bijvoorbeeld zo uit:

  • 2 minuten snel, 1 minuut wandelen of dribbelen
  • afstand tussen 2 bomen/lantaarnpalen/paaltjes snel, daarna 1 interval wandelen of dribbelen

Als je de versnellingen sneller aanpakt moet je de periodes van rust wat langer maken (bijv. 1:1), maar maak de rustige periodes nooit langer dan 2 minuten. Het lichaam moet namelijk leren om ook na een korte rust, dus met onvolledig herstel, weer te presteren.

Piramideloopje (1)
In plaats gewone intervallen kan je ook een piramideloopje inbouwen. Dat kan er als volgt uitzien:

1 minuut snel 1 minuut dribbelen/wandelen
2 minuten snel 1 minuut dribbelen/wandelen
3 minuten snel 1 minuut dribbelen/wandelen
2 minuten snel 1 minuut dribbelen/wandelen
1 minuut snel tevreden uitblazen

Vind je dit niet intensief genoeg, dan kan je uiteraard de piramide uitbouwen naar 4 minuten, etc.

Piramideloopje (2)
Een variant op het gewone piramideloopje gaat uit van een rondje dat je in een lekker rustig tempo loopt, bijvoorbeeld in 3 minuten. Neem de tijd op van dat eerste het rustige rondje en probeer vervolgens het rondje nog 3 (of 4) keer te lopen, maar dan steeds iets sneller, met tussendoor steeds een minuut rust. Eventueel loop je tenslotte het rondje nog eens in het aanvangstempo.
Je zal merken dat je het eerste rondje héél erg rustig moet lopen.

Nog meer intervallen
Afhankelijk van de omgeving waar je woont kan je ook intervallen lopen door een viaduct, de Amersfoortse Berg, andere heuveltjes of stukken met los zand in een circuit op te nemen.

 

Twee trainingen per week naast de 10km opbouw

Als je door de week twee keer loopt kan je ook een min of meer intensieve duurloop invoegen. Als je geen zin hebt in lange ononderbroken duurlopen kan je ook een schema aanhouden zoals hieronder:

  • week 1: 10 minuten rustig duurlooptempo, enkele minuten wandelen; 10 minuten rustig duurlooptempo, enkele minuten wandelen; 10 minuten rustig duurlooptempo
  • week 2: 10 – 15 – 10
  • week 3: 10 – 15 – 15
  • week 4: 10 – 20 – 10
  • week 5: 10 – 20 – 15
  • etc.

 Over het tempo
Vrijwel iedereen heeft de neiging in duurlopen veel te hard te lopen. Bij het rustige duurlooptempo moet je gemakkelijk met iemand kunnen praten in hele zinnen. Dat lijkt inderdaad op ‘joggen’.
Zo’n rustig tempo bevordert de opbouw van je uithoudingsvermogen veel meer dan zwaar hijgend hollen. Bovendien heb je dan minder kans op blessures, en het is beter voor de vetverbranding.

Nog wat tips

  • Zoek een of meer trainingsmaatjes. Samen lopen stimuleert en is veiliger dan alleen. Maar zorg dat je je niet laat meeslepen in een tempo dat eigenlijk te snel voor je is.
  • Wees heel voorzichtig met dreigende blessures. Stel je training liever een dag uit. Of vervang het hardlopen even door fietsen, zwemmen of wandelen. Liever een week voorzichtig zijn, dan maanden geblesseerd.
  • Leg de lat niet te hoog. Je zal eerder afzien van een training als je je voorneemt  jezelf vreselijk af te gaan beulen, dan wanneer je een klein circuitje of een rustig duurloopje in gedachten had. Maar als je eenmaal aan het trainen bent, is de kans groot dat je je toch serieus gaat inspannen.
    En al loop je maar een kwartiertje heen en een kwartiertje terug,  of ga je vooral wandelen, dat is altijd nog effectiever dan thuis te blijven zitten.

Succes!