Bij AV Triathlon is er een ruim aanbod van trainingen, als je de zwem- en fietstrainingen meerekent, kun je bijna elke dag aansluiten bij een training. Hartstikke mooi natuurlijk, maar er schuilt ook het gevaar van te intensief trainen wat kan leiden tot blessures.

Intervaltraining

Bij de hardlooptrainingen op dinsdag, donderdag en zaterdag bieden wij als trainers meestal een intervaltraining aan: een aantal versnellingen met een herstel tussendoor. De gedachte daarachter is dat je een lange rustige duurloop, die ook bij je ontwikkeling hoort, zelf ergens in de week inpast.

Intensief of extensief

De intervaltraining kun je intensief en extensief uitvoeren. Bij intensief werk je vooral aan je anaerobe vermogen, nodig voor korte sprintjes en bij de extensieve intervaltrainingen werk je aan je aerobe vermogen dat je lang kunt volhouden. Om blessures te voorkomen en om ook echt vooruit te gaan door je trainingen, moet je de intensieve intervaltraining afwisselen met herstel (een dagje niet sporten), lange rustige duurlopen of een extensieve intervaltraining.

Testlopen

Hoewel wij als trainers een redelijk beeld hebben wat elke hardloper uit onze groepen aan trainingen doet, is het voor ons onmogelijk om exact te weten of je intensief of extensief traint tijdens onze trainingen. Wel hebben wij handige hulpmiddelen en adviezen over het tempo dat je moet aanhouden bij het uitvoeren van een intervaltraining.

Twee of drie keer per jaar een 1.000 of 5.000 meter testloop doen, geeft jou inzicht in je intensieve en extensieve tempo’s en geloof mij, je traint al snel te hard en te intensief. Al onze intervaltrainingen kun je intensief of extensief uitvoeren. Vraag hiernaar bij je trainer en voorkom blessures, doordat je te intensief aan het trainen bent.

Veel loopplezier gewenst!

Namens de trainerscommissie: Willem Struijs en Ruud van de Eshof.