Menu

Baantraining niveau 3/4/5

dinsdagavond 19.15 atletiekbaan in Schothorst

 

Doel van de training:
Het doel van de training is een verbetering van zowel de loopefficiëntie (techniek), loopcapaciteit en loopvermogen (conditie).

Omschrijving van de training:
Ongeveer 15 minuten inlopen buiten de atletiekbaan. Daarna eerst dynamische oefeningen (bewegen, losmaken) gevolgd door dynamische rekoefeningen (opbouwen spierspanning). Als specifieke warming op wordt aansluitend circa 10 minuten loopscholing gegeven. De loopscholing kan betrekking hebben op de onderdelen van de loopbeweging, de coördinatie van de loopbeweging en overgangsvormen (waarbij ook de overgang naar het lopen c.q. versnellen aan bod komt). Eventueel kan aanvullend of ter vervanging een core stability programma (of een stukje bootcamp) worden gegeven ter versterking van de belangrijke spiergroepen. Het lichaam wordt hier sterker van en het werkt daardoor blessure preventief. Verder wordt de motoriek geprikkeld en kan de verhoogde spierkracht omgezet worden in snelheid. Dan volgt de kern van de training. Zoveel mogelijk proberen we de kern in maximaal 40 minuten af te wikkelen. Hiervoor wordt een tweemaandelijks schema opgesteld dat ook op de AVT site te zien is. Men weet dus waar men aan toe is. Het is een gevarieerde baantraining volgens een vastomlijnd schema. Gedurende de periode september tot en met december ligt het accent op extensieve interval trainingen met een inspanningsniveau van ca. 80%. Vanaf januari wordt de intensiteit wat omhoog (max. 85 á 90 %). De afstanden kunnen op één avond wisselend van lengte zijn, waarmee ook de snelheid dus wisselend wordt (de inspanning blijft immers gelijk dus bij een kortere afstand gaat het tempo iets omhoog en andersom). Na de kern, die meestal niet door iedereen gelijktijdig beëindigd wordt, moeten de lopers zelf uitlopen en de statische rek- en strekoefeningen uitvoeren. De training begint om 19.15 uur en eindigt om ca. 20.45 uur.

Omschrijving van de groep:
Het betreft een mengeling van niveau 3, 4 en 5. De groep bestaat in de zomerperiode uit ca. 25 lopers en in de winterperiode uit ca. 30 lopers. De leeftijdsverdeling is gevarieerd en er zijn meer mannen dan vrouwen (ca. 30% vrouwen). Men is voornamelijk prestatiegericht bezig, dat is ook het uitgangspunt van het programma. Dat mag ook verwacht worden van niveau 3 en 4. Er wordt regelmatig aan wedstrijden deelgenomen. De groep is erg trouw in het volgen van de trainingen. De lopers zijn erg gedreven en moeten regelmatig wat getemperd worden tijdens de trainingen ter bescherming van zichzelf.
Indien de groep te groot wordt (>25-30) dan wordt voor de warming op de groep gesplitst in twee delen. Tijdens de kern komen de groepen dan weer samen om deze gezamenlijk uit te voeren.