Menu

Training dinsdag Joop, Wouter en Gert

Niveau 3/4
dinsdagavond 19.30 atletiekbaan in Schothorst
Trainers: Joop Aalbers, Wouter Berendsen en Gert van den Hoven

Doel van de training:
Het doel van de training is een verbetering van zowel de loopefficiëntie (techniek), loopcapaciteit en loopvermogen (conditie).

Omschrijving van de training:
Ongeveer 15 minuten inlopen buiten de atletiekbaan. Daarna eerst dynamische oefeningen (bewegen, losmaken) gevolgd door dynamische rekoefeningen (opbouwen spierspanning). Als specifieke warming op wordt aansluitend circa 10 minuten loopscholing gegeven. De loopscholing kan betrekking hebben op de onderdelen van de loopbeweging, de coördinatie van de loopbeweging en overgangsvormen (waarbij ook de overgang naar het lopen c.q. versnellen aan bod komt). Eventueel kan aanvullend of ter vervanging een core stability programma (of een stukje bootcamp) worden gegeven ter versterking van de belangrijke spiergroepen. Het lichaam wordt hier sterker van en het werkt daardoor blessure preventief. Verder wordt de motoriek geprikkeld en kan de verhoogde spierkracht omgezet worden in snelheid. Dan volgt de kern van de training. Zoveel mogelijk proberen we de kern in maximaal 40 minuten af te wikkelen. Hiervoor wordt een tweemaandelijks schema opgesteld dat ook op de AVT site te zien is. Men weet dus waar men aan toe is. Het is een gevarieerde baantraining volgens een vastomlijnd schema. Gedurende de periode september tot en met december ligt het accent op extensieve interval trainingen met een inspanningsniveau van ca. 80%. Vanaf januari wordt de intensiteit wat omhoog (max. 85 á 90 %). De afstanden kunnen op één avond wisselend van lengte zijn, waarmee ook de snelheid dus wisselend wordt (de inspanning blijft immers gelijk dus bij een kortere afstand gaat het tempo iets omhoog en andersom). Na de kern, die meestal niet door iedereen gelijktijdig beëindigd wordt, moeten de lopers zelf uitlopen en de statische rek- en strekoefeningen uitvoeren. De training begint om 19.30 uur en eindigt om ca. 21.00 uur.

Omschrijving van de groep:
Het betreft een mengeling van niveau 3 en 4. De groep bestaat in de zomerperiode uit ca. 25 lopers en in de winterperiode uit ca. 30 lopers. De leeftijdsverdeling is gevarieerd en er zijn meer mannen dan vrouwen (ca. 30% vrouwen). Men is voornamelijk prestatiegericht bezig, dat is ook het uitgangspunt van het programma. Dat mag ook verwacht worden van niveau 3 en 4. Er wordt regelmatig aan wedstrijden deelgenomen. De groep is erg trouw in het volgen van de trainingen. De lopers zijn erg gedreven en moeten regelmatig wat getemperd worden tijdens de trainingen ter bescherming van zichzelf.
Indien de groep te groot wordt (>25-30) dan wordt voor de warming op de groep gesplitst in twee delen. Tijdens de kern komen de groepen dan weer samen om deze gezamenlijk uit te voeren.

Trainers:
Joop Aalbers (1960): Joop loopt al vele jaren mee in deze groep. Hij heeft gedurende de jaren 2015 en 2016 als basis looptrainer niveau 2 training gegeven aan een loopgroep niveau 2 op zaterdag en vanaf 2016 ook aan bovenstaande groep op dinsdagavond. In april 2016 heeft hij het diploma basis looptrainer 3 (atletiekunie) behaald.

Wouter Berendsen (19xx): Wouter heeft zich met name gericht op de triatlon. Hij volgt de diverse modules die uiteindelijk leiden tot trainer triatlon (NTB). Hiertoe moet hij voor alle onderdelen (lopen, fietsen en zwemmen) vakbekwaam worden door het volgen van zowel theorie als praktijk. Wouter is zeer bedreven in de sport, en begeleidt ook vanuit zijn werkmatige hobby sportieve uitdagingen in het buitenland. Daarnaast begeleidt hij een groep triatleten (dames) die meedoen aan de teamcompetitie triatlon.

Gert van den Hoven (1956): Gert geeft al vanaf het jaar 2001 training aan deze groep. In dat jaar heeft hij ook het TLG diploma (looptrainer niveau 3) bij de atletiekunie behaald. In 2002 is hij geslaagd voor het diploma trainer coach (looptrainer niveau 4) bij de atletiekunie. Hij heeft aan deze groep vele jaren samen met Bert Zijlstra training gegeven. Ook maakt hij al vele jaren het trainingsprogramma voor deze groep. Daarnaast is hij praktijkbegeleider voor trainers in opleiding bij de atletiekunie en verzorgt hij mede de kwaliteitsbewaking van de looptrainers van AVT. Hij heeft ook voor ca. 10 jaar inhoud gegeven aan de trainerscommissie hardlopen van AVT.