AD/AC 16 maart 2015

AD/AC 16 maart 2015

“Zwemloop groeit gestaag”, zo kopte de Amersfoortse Courant op maandagochtend 16 maart. En dat klopt. Twee jaar geleden gingen er 120 deelnemers en duo’s van start, een niveau dat jarenlang ongeveer stabiel was gebleven. In twee jaar tijd steeg het aantal plotseling naar 220 nu. Waar al deze extra deelnemers ineens vandaan komen is niet duidelijk. Maar de verhalen over de prima sfeer tijdens de wedstrijd doen zeker de ronde in het kleine triatlonwereldje.

Nieuw team

Niet alleen het aantal deelnemers groeit, ook de organisatie. Tot vorig jaar draaide de Zwemloop eigenlijk alleen op initiatiefnemer Bert Zijlstra en zijn buurman Harry Wiersma. Met ingang van dit jaar staat er naast hen een breder organisatieteam. Hiermee kan de Zwemloop een verdere groei aan en is er ook een gezonde organisatorische basis voor de verhuizing naar
het nieuwe zwembad aan de Hogeweg, over enkele jaren.

Podium lange afstand mannen: vlnr. Rik Linssen (2), Victor Böhm (1) en Peter Res (3)

Podium lange afstand mannen:
vlnr. Rik Linssen (2), Victor Böhm (1) en Peter Res (3)

Oude bekenden

De hoofdafstand, de 1000 meter zwemmen en 9,6 km hardlopen, kende enkele bekende winnaars.

De winnaar van vorig jaar, Victor Böhm, kwam als eerste uit het zwembad naar buiten. Met een paar snelle eerste ronden bouwde hij zijn voorsprong uit naar ruim een halve minuut, maar hij was bang niet fit genoeg te zijn op de kop vast te houden. Dat lukte toch. Belager Rik Linsen, vorig jaar nog vijfde, kwam in laatste ronden dichterbij maar bleef op 17 seconden steken op de tweede plaats. Böhm finishte in 47:51.

Het podium vrouwen lange afstand, vlnr. Jony Heerink (2), Sandra Wassink-Hitzert (1) en Heleen van der Meijden (3), geflankeerd door Bert Zijlstra (let ook op de roestvrijstalen trofee van Sandra, door Bert eigenhandig gefabriceerd)

Het podium vrouwen lange afstand, vlnr. Jony Heerink (2), Sandra Wassink-Hitzert (1) en Heleen van der Meijden (3), geflankeerd door Bert Zijlstra
(let ook op de roestvrijstalen trofee van Sandra, door Bert eigenhandig gefabriceerd)

Minder dan 4 minuten achter Victor Böhm kwam de eerste vrouw al binnen. Dit was een zeer goede bekende: Sandra Wassink-Hitzert van AV Triathlon behaalde haar zoveelste thuisoverwinning bij de Zwemloop in een uitstekende tijd van 51:36.
Jony Heerink, lid van zowel AV Triathlon als van Hellas Utrecht, kwam met een kleine achterstand het bad uit en verloor bij het lopen nog een tiental seconden. Jony werd tweede in exact 52 minuten.

 Halve afstand

Op de halve afstand had Leander van Diggelen na het zwemmen een comfortabele voorsprong van 40 seconden op Marijn Geurken. Geurken liep in de drie ronden nog een heel eind in maar Van Diggelen hield met 14 seconden nog ruim genoeg over voor de winst in 24:28.
Bij de vrouwen was de 47-jarige Linda van Wely veruit de snelste met een tijd van 28:26.

 Parcoursrecords

Er werden twee parcoursrecord verbeterd: Richard en Michel Huisken verbeterden op de lange afstand hun parcoursrecord bij de duo’s van vorig jaar naar 50:04.
Ook het aspirantenduo Demian Schimmel en Isa van Sintemaartensdijk was een stuk sneller dan het eigen parcoursrecord van vorig jaar: ze zwommen en liepen samen een tijd van 10:09. Isa werd op de streep geklopt door Tamar Veltman, die met 10:09 het solo-parcoursrecord bij de meisjes evenaarde.

De uitslagen