Wie is Flip de Leeuw? Wil je iets over jezelf vertellen?
Ik ben intussen bijna 75 jaar jong en gehuwd met Margreet die mij altijd de ruimte heeft gegeven om als
vrijwilliger bij AVT door de jaren heen een en ander te kunnen doen. Zij heeft vroeger ook zelf nog bij AVT gelopen.
Ik heb twee zoons. Lieuwe was vroeger lid maar woont nu in Friesland. Arjen is nog steeds lid en is ATB-trainer en fietsgroepbegeleider.
Ik heb in mijn werkzame leven altijd voor PTT/KPN gewerkt in technische functies.
Ik heb diverse hobby’s: trainen; training geven bij AVT; wandel- en fietstochten maken; lezen; kamperen; allerlei dingen bedenken en maken van allerlei materialen.
Wat maakte en deed ik alzo? 1- en 2-persoons schepen op zonne-energie om deel te nemen aan het
Nederlands Kampioenschap Solarboatracing in Friesland., meetkastjes ontwerpen en maken bij de WAR
voor temperatuur, luchtvochtigheid en lichtmeting voor het project www.meetjestad.net, deelname aan het repair-café van de WAR en helpen met de opbouw van het semi wetenschappelijke “Knopjesmuseum” in het binnenvaartschip van deWAR, de Serendiep en nog veel meer.
Hoe lang ben je al lid en wat was de reden dat je je aanmeldde bij de club?
Ik ben lid sinds de start van AVT in 1984. Ik wilde vanwege gezondheidsredenen meer en intensiever gaan bewegen. Ik werkte toen samen bij PTT met Eliza de Neef, één van de oprichters van AVT. Hij vertelde over AVT en nodigde mij uit om te komen hardlopen en eventueel lid te worden. Zo geschiedde.
Hoe is het om lid te zijn van AVT?
Kort samengevat: heel leuk. Ik zou het niet willen missen. Altijd heerlijk buiten in een prachtige omgeving trainen met leuke en enthousiaste mensen. Weer of geen weer het maakt niet uit.
In welke groep(en) train je en kun je die groep(en) typeren in een paar steekwoorden?
(dat lukt me niet) In 1984 begonnen met hardlopen bij wat ik maar de toenmalige trimcursus noem, die werd getraind door Anneke Rademaker en Jos Sperling. Na enige tijd overgestapt naar niveau 2 bij Leo van Kuyk. Daarna voor een korte periode door naar niveau 3 bij Swany en daarna weer terug naar Leo. Toen Leo daarna verder ging met de trimcursussen kwamen er op die groep nog enige andere trainers. In 1992 / 1993 heb ik bij Ton Duits een trainersopleiding gevolgd. Toen ik 1993 daarmee klaar was heb ik samen met Wil Laeven uit dezelfde cursus de training van de niveau 2 groep overgenomen. Vanaf 1993 tot op heden geef ik trainingen aan diverse groepen en disciplines. Eerst hardlopen niveau 2, toen niveau 1 met er tussendoor af en toe een training aan een sportief-wandelgroep. In de loop der jaren heb ik diverse recreatieve 10 en 15 km weglopen en crosses gedaan. Zelfs een keer een halve marathon. Op de baan alleen een paar keer een Coopertest gelopen met mijn topafstand van 2760 meter. Ook nog een tijdje geskeelerd in AVT-verband. Toen mijn knieën wat versleten raakten ben ik Nordic Walking trainingen gaan geven en meelopen. Daartoe ben ik opgeleid bij een oud trainer van AVT, Jim van de Kuil, zijn Duitse trainer Harold Fichtner van de VNDOWAS en bij de Atletiek Unie. Ook heb ik nog in diverse groepen gefietst en een drietal minitriatlons en zelfs een kwart triatlon gedaan. Maar dat is al weer lang geleden.
Waarom ben je vrijwilliger geworden voor de club?
In het woord vereniging zit mijns inziens al de bedoeling dat je namelijk de doelstellingen samen en
verenigd tot stand brengt en in stand houdt. Daar sta ik voor om het samen met al die andere vrijwilligers te doen.
Wat heb je als vrijwilliger bij AVT alzo gedaan?
Een flink aantal jaren jurycoördinator geweest, juryleden op laten leiden, jury’s geregeld voor baan- en veel wegwedstrijden en lid geweest van de Wedstrijd Organisatie Technische Commissie. Zelf ook jurylid geworden voor de disciplines algemeen, wind en tijd en wedstrijdleider en scheidsrechter. Sinds 1985 tot op heden vele tientallen weg-, maar ook baanwedstrijden gejureerd en soms medegeorganiseerd. Zelfs een keer de chronoloog gemaakt voor een regionale baanwedstrijd voor de jeugd. Samen met Jan van den Broek in Amersfoort en met Jan van de Berg in Leusden een aantal jaren op de woensdagmiddag hardloopwedstrijden georganiseerd voor de basisscholen aldaar. Ook nog de voorlaatste Singelloop te Amersfoort op Koninginnedag georganiseerd met Wim Jacquet Sports. Soms ook leuke loopjes georganiseerd zoals met de trein van Soest Zuid naar Den Dolder en terug lopen langs het spoor, en met de bus naar de Lage Vuursche en teruglopen naar AVT. Onderweg dan even water drinken bij AV Pijnenburg en weer door.
Intussen al weer zo’n 15 jaar trainingscoördinator voor Nordic Walking en lid van de commissie
Wandelsport. Ruim 18 jaar geleden samen met Jopie Vermeulen en Ton Duits Sportief Wandelen bij AVT opgericht met de bedoeling om de club meer leeftijd- en blessurebestendig te maken. Dat lijkt intussen goed gelukt. Daarna samen met Ton Duits een opleiding tot Sportief Wandeltrainer opgezet voor AV Triathlon, AV Altis en AV Pijnenburg. Zelf ook die cursus gevolgd die Ton heeft gegeven. Heb een aantal jaren de bardienstroosters voor de dinsdagavond en de zaterdagmorgen gemaakt en ben nog
invalkracht voor de vaste bardienst. Tijdens de grote verbouwing van het clubhuis met nog 2 andere
vrijwilligers dagelijks toezicht gehouden op de uitvoering van de werkzaamheden. Voor de laatste
Vlasakkerloop in 2019 heb ik samen met Dirk Zijp nog de wandelroutes van 10, 15 en 20 km uitgezet en
opgeruimd. Daarna werd het even rustig als gevolg van de coronacrisis, maar we komen nu gelukkig weer op gang.
Heb je een leuke anekdote /topper die je als vrijwilliger hebt meegemaakt?
De laatste jaren is er weer een Keistad Triatlon, maar eind jaren 80 was er ook al Keistad Triatlon van AVT, die meen ik mede werd georganiseerd door Eliza de Neef. Ik zou daarvoor met mijn eerste eigen computer de uitslagen verwerken. Ik had daar een programma voor gemaakt. Ik zat in een oude touringcar die op het terrein van het Bosbad stond. Voor de elektriciteit met een verlengsnoer verbonden met een ruimte van het Bosbad. Op het moment dat ik de einduitslag wilde uitdraaien voor de prijsuitreiking, waar dringend op gewacht werd, trok iemand in die Bosbadruimte de stekker van mijn verlengsnoer er uit, want zo dacht diegene, de wedstrijd was toch afgelopen. Voordat alles weer was aangesloten, opgestart en geprint was, waren we al gauw weer ruim een kwartier verder. Maar het was uiteindelijk toch weer gelukt!
Topper was de viering van het 25 jarig trainers jubileum van Wil Laeven en mij in 2018.
Ingrid Valstar, één van Nordic Walking deelnemers had dat voor ons georganiseerd met koffie en gebakjes met onze foto’s er op voor geheel AVT en een blauwe trainerspet met de tekst TRAINER AV TRIATHLON erop.
Heb je nog een aanrader voor anderen die nog geen vrijwilliger zijn?
Om een club als AVT goed te laten gedijen en in stand te houden voor iedereen die bij onze mooie club
sport en wil blijven sporten, is vrijwilligerswerk cruciaal. Zonder al die vrijwilligers zou de club op een
gegeven ogenblik ophouden te bestaan.
En ………… het is natuurlijk ook heel leuk om het met en voor elkaar te doen!!!
Interview door Hatice Durmaz, vrijwilligerscommissie