Functionele kleding veilig lopenHeerlijk om ook tijdens de wintermaanden ‘s avonds buiten te sporten. Het is belangrijk om dit zo veilig mogelijk te doen. Natuurlijk kiest je trainer voor routes over goed verlichte wegen en paden, en ook voor de loopscholing en cooling down wordt een geschikte plek gekozen. Maar wat kun je als loper zelf doen om goed zichtbaar te zijn?

Vanuit de club wordt aan lopers de eis gesteld om een reflecterend hesje te dragen en/of verlichting. Heb je dit niet bij je en is er geen reserve beschikbaar, dan kun je helaas niet deelnemen aan de training.

Reflectiehesjes
Hesjes zijn er in verschillende kleuren en modellen. Smaken in kleuren verschillen, belangrijk is dat de kleur goed zichtbaar is in het donker dan hangt je zichtbaarheid niet alleen af van de reflecterende delen. Er zijn verschillende modellen reflectiehesjes en de meeste zijn gemakkelijk passend te maken met klittenband of een koordje. Kies voor een model waarin jij lekker kunt lopen.

Verlichting
Ook voor de verlichting is er een ruime keuze. Er zijn bijvoorbeeld lichtgevende banden die je om je (boven)armen of enkels kunt dragen, lichtgevende strips die je aan je schoenen kunt vastklikken, hoofdlampen en clips voor aan je kleding. Kies voor een kleur die ook van een afstand duidelijk te zien is en bevestig de verlichting op een plek die voor andere weggebruikers goed zichtbaar is.

Doe je tijdens de kern graag je jasje uit? Vergeet dan niet om je reflectiehesje en/of verlichting weer aan te doen.

Veilig lopen en goed zichtbaar zijn, dat doe je voor jezelf, voor de andere weggebruikers, je loopgroep en ook voor de trainer zodat hij/zij goed kan zien waar iedereen is. Lees ook eens het Overzicht Veiligheidsadviezen door. Hierin staan nog meer tips en adviezen over veilig sporten.