foto: Herman Vrijhof

foto: Herman Vrijhof

In het Vlaamse Oordegem verbeterde Veerle Bakker op zaterdag 23 mei het Nederlands juniorenrecord op de 3000 meter steeplechase. Veerle kwam uit op 10.20,44, waarmee ze 6 seconden sneller was dan het dertien jaar oude record.

Helemaal verrassend was Veerle’s Nederlands record niet. Anderhalve maand geleden kwam Veerle immers al tot op anderhalve seconde van het record, in de race waarin ze voor het eerst de limiet liep voor het EK junioren. In Amersfoort liep ze alleen op kop, zoals zo vaak bij Nederlandse wedstrijden. Maar dit was een hele andere wedstrijd. In Oordegem was een sterk internationaal deelnemersveld van 24 vrouwen waarvan Veerle met de 16de tijd was geplaatst.

foto: Herman Vrijhof

foto: Herman Vrijhof

Veerle kwam al snel uit in een groepje van 6 vrouwen, waaronder de Belgische Astrid Verhoeven die op jacht ging naar de limiet voor het EK < 23 van 10.16,00. Op de streep haalde Veerle de Belgische nog net in waarmee ze als 12de finishte.
Voor Veerle was het een nieuwe ervaring om met een grote groep op de balk- en waterbakpassages af te gaan. Ze kwam steeds goed uit en vond het niet lastig om de balken en waterbakken te nemen met minder zicht. “Je wordt in een grote groep wel veel natter!”, merkte Veerle op.

AD/AC 26 mei 2015

AD/AC 26 mei 2015

 

 

 

 

 

Detail: de scheidend Nederlands recordhoudster, de inmiddels 31-jarige Jolanda Verstraten, werd laatste. Veerle dubbelde haar bijna.

Met haar Nederlandse record schuift Veerle op naar een voorlopige eerste plaats op de Europese juniorenranglijst. Dat biedt dus perspectieven voor het EK junioren!

Jasmijn beste niet-Keniaanse

Twee dagen eerder, in Barendrecht, zette ook Veerle’s zus Jasmijn een formidabele tijd neer: ze verbeterde zich op de 2000 meter steeple met 9 seconden naar 6.44,44. Jasmijn zit hiermee inmiddels ruim 25 seconden onder de limiet voor het Europees Jeugd Olympisch Festival. Dat niet alleen: ze staat op de voorlopige wereldranglijst 6de, als eerste niet-Keniaanse!

iaaf ranglijst 2000SC 18052015

Uitslag Barendrecht

Uitslag Oordegem