De atleten van AV Triathlon kwamen met vier medailles naar huis van het NK indoor junioren in Apeldoorn. Jasmijn en Veerle Bakker waren het aan hun stand verplicht om op het podium te komen en dat deden ze ook. Annemarie Slangewal en Hilbrand Wouters zorgden voor de verrassingen.

NKjun indoor15 JasmijnEJOF-limiet en zilver voor Jasmijn

Jasmijn had met haar trainingsmaatje uit de nationale juniorenselectie, Merel van de Marel van AV Haarlemmermeer, afgesproken dat ze vanaf het begin samen een strak hoog tempo zouden gaan lopen in de finale van de 1500 meter meisjes B, met het oog op de EJOF-limiet van 4.37,00. Regelmatig namen Jasmijn en Merel de kop over en zo kwamen ze na 1000 meter door op enkele seconden onder het schema voor de limiet.  Anderhalve ronde voor het einde versnelde Merel en in de voorlaatse bocht kwam Jasmijn op een kleine achterstand te lopen. Maar Jasmijn heeft altijd nog wat over en zo kwamen Jasmijn en Merel zij aan zij de laatste bocht uit. In een zinderende eindsprint bleef Merel Jasmijn eentiende seconde voor. Beide meisjes liepen ruim onder de limiet voor het EJOF. De tijd van Jasmijn, 4.32,74, was een verbetering van het clubrecord overall van AV Triathlon. Jasmijn staan nu 5e op de Nederlandse allertijdenranglijst bij de meisjes B en 12e bij de meisjes A.
Atletiek Week sprak met Jasmijn: “Balen,” concludeerde de zichtbaar teleurgestelde Bakker. Ze grossiert dit seizoen tot nu toe in tweede plaatsen. “Ik ga knallen buiten en proberen de tijd van Merel te verbeteren,” klonk ze strijdbaar.
Het halen van de limiet voor het EJOF, komende zomer in Tblisi (Georgië), betekent nog geen garantie op uitzending. Per land mag er maar 1 atleet per onderdeel meedoen. De lichting van Jasmijn is erg sterk: op de 800, 1500 en 3000 meter en de 2000 meter steeple zijn er totaal maar vier plaatsen en er zijn een stuk of zes meisjes voor wie de limieten niet echt een probleem zijn.

nkindoorjun15 Veerle3000 meter in de benen

Ook Veerle Bakker liep op de 1500 meter meisjes A aanvankelijk samen op met de enige andere kanshebster, Nisrine Masrhalmi van het Barendrechtse Energie. Ook Veerle en Nisrine hadden afgesproken kop over kop tempo te maken, met het oog op de limiet van 3.24,50 voor het EK junioren komende zomer in het Zweedse Eskilstuna. Deze limiet is voor Nisrine een hoofddoel, Veerle richt zich meer op de langere afstanden. Veerle voelde al na enkele ronden dat ze de 3000 meter van een week eerder op het NK senioren nog in de benen had. Na nog even kopwerk gedaan te hebben moest Veerle drie ronden voor het einde Nisrine laten gaan en liep ze de race rustig uit naar een tijd van 4.43,87.
Achter de twee koploopsters liep Tess Wegman in de tweede groep van drie. Tess werd vierde in een p.r. van 4.59,81.

NKindoorjun15 AnnemarieVerrassing 1: Annemarie

Annemarie Slangewal was als vierde op de plaatsingslijst de wedstrijd van de 800 meter meisjes B binnengekomen met 2:16,86, zo’n 5 seconden achter de topvijf. In de serie liep ze al van kop af naar een tijd van 2.17,01. In de finale begon Annemarie op de vierde plaats. In de voorlaatste rond kon ze opschuiven naar de derde plaats, achter Elke Molenaar uit Lelystad, normaal een betere 800-meterloopster. Bij het ingaan van de laatste ronde was de achterstand nog ruim tien meter. Annemarie liep het gat echter dicht en ging in de laatste bocht Elke voorbij. Annemarie kwam door het dolle heen over de finish. Ze had eigenlijk eerst niet echt in de gaten dat ze tweede was, dus toen ze het kaartje in handen gedrukt kreeg voor de huldiging, met daarop de tweede plaats, stuiterde ze helemaal over de baan.

nkindoorjun2015 HilbrandVerrassing 2: Hilbrand

Bij polsstokhoogspringen waren er vooraf twee vrijwel zekere kandidaten voor goud en zilver: Koen van der Wijst (Unitas) en Roman Monte (GAC Hilversum). Zij verdeelden de medailles ook in deze volgorde, met hoogten van 5,00 en 4,90 meter.
Tevoren was het spannend voor Hilbrand Wouters hoe het zou lopen, want nadat hij vorig seizoen met polsstokken van 4,60 meter lang had gesprongen, sprong hij nu voor het eerst met stokken van 4,90 meter lang. Hij had er in de training nog nauwelijks echt mee gesprongen. Maar het pakte goed uit!

Met drie andere jongens, die betere p.r.’s hadden staan, streed Hilbrand om het brons. Uiteindelijk was hij ruimschoots de beste en verbeterde hij zijn clubrecord van 4,25 naar 4,50 meter. Hoewel Hilbrand bij 4,40 en 4,50 ruim over de lat ging, lukte het op 4,60 niet meer. Na de euforie over het halen van brons en van 4,50 was zijn concentratie weg.

Maatje te groot

Kalid Amin liep de 3000 meter bij de jongens A. Vorig jaar was hij nog kampioen bij de jongens B, maar hij kwam hij er nu, als eerstejaars A-junior, niet echt aan te pas. Vier jongens die in het crossseizoen al sneller waren, waren een maatje groot voor hem. Kalid werd vijfde, met een verbetering van zijn indoorclubrecord naar 8,57,18.

18 jaar oud clubrecord

Eerstejaars B-junior Joppe Stokvis werd vijfde bij het verspringen met 6,01 meter. Hiermee verbeterde hij het indoorclubrecord van Gert Jan de Jong dat al 18 jaar lang op exact 6 meter stond.

Clubrecord maar geen finale

Reinder Prince moest met zijn tweede tijd uit de eerste van vier series op de 800 meter jongens B lang wachten of deze genoeg was voor een finaleplaats. Dat bleek net niet het geval. Wel verbeterde Reinder zijn één maand oude clubrecord naar 2.04,90.

AD/AC 2 maart 2015

AD/AC 2 maart 2015

De uitslagen

Foto’s Bernard Wouters

Foto’s Wim Slangewal zaterdag

Foto’s Wim Slangewal zondag

Video’s door Losse Veter:

finale 800 meter meisjes B

finale 1500 meter meisjes B

interview met Jasmijn

finale 1500 meter meisjes A

3e serie 60m horden jongens B

1e serie 400m jongens B

finale 3000m jongens A