Kalid Amin 10000 Gouden SpikeBij de Gouden Spike in Leiden, de sterkst bezette wedstrijd van het Nationaal Baancircuit, miste Kalid Amin op het nippertje de limiet op de 10.000 meter voor het EK junioren. C-juniore Femke Bol bleef, net als drie dagen eerder, op de 400 meter een fractie boven de limiet voor het EJOF.

De omstandigheden waren moeilijk in Leiden. Er stond veel wind en dus kreeg iedereen die meer dan 200 meter liep minstens één maal aan de ‘overkant’ van de baan de wind vol op kop. En sommigen wel 25 keer ……

Kalid liep de in de B-race van de 10.000 meter. Hier gingen meerdere Nederlandse en buitenlandse junioren op jacht naar de EK-limiet. Speciaal voor hen was een haas ingehuurd die rondjes van 75 seconden zou lopen. Dit zou uitkomen op een tijd van 31.15, onder de limiet van 31.22. De haas deed zijn werk perfect, met Kalid en twee andere Nederlandse junioren in zijn kielzog. Het plan was dat de haas de volle 25 ronden zou doorlopen, maar vanwege de wind moest hij na zo’n 15 ronden uitstappen. Het tempo zakte daardoor onvermijdelijk wat. Kalid kon nog enkele malen kop wisselen met Freek van de Weerd uit Breda, maar de laatste vijf ronden stond Kalid er alleen voor. Bij het ingaan van de laatste ronde was het duidelijk dat de limiet er niet meer in zat. Zo leek het. Maar Kalid perste er nog een spectaculaire laatste rond uit van 67 seconden en toen stopte de klok op 31.22,86. Nog geen seconde boven de limiet. Met minder wind was de limiet geen probleem geweest. En dat is extra zuur omdat je op de 10.000 meter meestal maar een enkele kans hebt om een limiet te lopen, en dit was de laatste kans. Hopelijk kan Kalid op het NK junioren nog een goede prestatie neerzetten op de 5000 en houdt de Atletiekunie bij het besluit over de selectie rekening met de bijzonder zware omstandigheden waaronder deze 10.000 meter gelopen moest worden.

De tijd van Kalid betekende in ieder geval wel een verbetering van het stokoude clubrecord bij de mannen senioren. Hij verbeterde de tijd van Hans van Wegen uit 1992 met ruim 16 seconden.

Femke Bol 400 Gouden Spike 2015Femke Bol (MC) had afgelopen woensdag nog onder uitstekende omstandigheden op de 400 meter een fractie boven de limiet voor het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) gelopen.
Nu liep ze in haar eerste grote wedstrijd, in een serie met vrouwen die aan elkaar gewaagd waren. Maar ook met de wind vol tegen op het eerste rechte eind. Femke kwam als vijfde de laatste bocht uit, passeerde nog twee vrouwen en finishte in een uitstekende 57,57. Opnieuw net boven de limiet van 57,40.
Femke heeft er met deze ervaring alle vertrouwen in dat ze, wanneer over twee weken bij het NK junioren de omstandigheden beter zijn, de limiet kan halen. Als ze dan ook nog de concurrentie achter zich houdt is het klusje geklaard!

Veerle Bakker liep de 1500 meter in 4.29,66 en nam het clubrecord weer over van zus Jasmijn.
Jasmijn begon in een sterk bezette juniorenrace over 800 meter in het achterveld en rukte in de tweede ronde op naar een vijfde plaats met 2.13,91, vlak voor Annemarie Slangewal.
Michel Riemersma was de zesde atleet van AV Triathlon aan de start in Leiden. Geplaagd door de wind bleef hij met 1.59,45 net onder de 2 minuten op de 800 meter.

De uitslagen

Foto’s