Nu het warmer wordt, zijn ook de teken weer actief. Voor de buitensporter (jong en oud) vraagt dat om alertheid. Een teek kan de ziekte van Lyme overbrengen, waar je ziek van kunt worden en zelfs blijvende klachten aan kunt overhouden. Onze expert Patrick Eysbach deelt zijn kennis en tips. 

Kun je een tekenbeet voorkomen? Ja, door het hele jaar binnen te blijven en geen levend wezen je huis in te laten. Een soort verlengde lockdown extreme dus. Aangezien deze methode niet voor iedereen aanlokkelijk is, heb je altijd risico’s op teken als je de natuur intrekt. 

Laat je door dat risico niet weerhouden om lekker de natuur in te gaan. Bedenk dat je niet ziek hóeft te worden na een tekenbeet. Zelf heb ik de afgelopen jaren ruim dertig teken verzameld uit verschillende delen van Nederland en er tot nu toe geen klachten aan overgehouden.

Voorkomen kan dus niet. Maar hoe kun je het risico verkleinen?

Lichaam bedekken met kleding. Theoretische oplossing, niemand gaat met lange broek en shirt hardlopen in de zomer. Teken kunnen ook door kleine openingen glippen, dus 100% tekenproof is deze zweterige methode ook niet. 

Insmeren met een middel. Dit kan bijvoorbeeld met Deet. Deet is een insectenwerend middel en zit bijvoorbeeld in Careplus. Het is chemisch en Deet is niet geheel onomstreden. Op internet staan ook recepten voor eigen anti-teek middelen.

Let op teek hangoutplekken. Teken zitten vaak in hoge begroeiing als gras en onkruid maar bijvoorbeeld ook in hopen afgevallen bladeren. Handig om daar omheen te lopen als het kan. Natuurlijk kun je dit niet altijd vermijden, maar als je door een mogelijke hangoutplek heb gerend vergeet dan zeker niet goed te checken.

Huisdieren. Heeft je huisdier teken? Check dan ook even jezelf. Teken kunnen namelijk overlopen en huisdieren rennen graag door teek-hangoutplekken.

Belangrijkste is om na een bezoek aan de natuur een tekencheck te doen. Kost een minuutje of wat, maar kan ellende als Lyme besparen. Doe dit ook zo snel mogelijk na je bezoek. Teken kunnen op de vreemdste plekken zitten, zoals tussen tenen, achter je oren, oksels, en ellebogen. En zit er één? Mogelijk zitten er dan meer.

Teken heb je in een verschillende maten, van ongeveer een de grootte van een punt van een naald tot een speldenknop. Als een teek je al gebeten heeft dan ziet het eruit als een klein schijfje met pootjes dat in een hoek omhoog staat in je huid.

Heb je toch een teek als souvenir van je bezoek aan de natuur? Voor het verwijderen van teken heb je verschillende hulpmiddelen. Naar aanleiding van noodgedwongen testen mijn top 4:

1. Enetorpet tekenverwijderaar. Werkt goed bij zowel grote en kleine teken. Mijn favoriete tekenverwijderaar. (nb: ik heb geen aandelen).

2. Tekenkaart/-pas. Voordeel: makkelijk mee te nemen in de portemonnee. Werkt goed met de grotere teken. Kleine teken “glippen” bij sommige passen door de gleuven heen en zijn daardoor lastig of niet te verwijderen.

3. Pincet (puntig). Hebben de meeste mensen in huis. Lastige van een pincet is dat je de teek op de goede plek moet vastpakken. Anders bestaat de kans dat een deel van de teek achterblijft in de huid. Kleine teken zijn ook lastig beet te pakken.

4. Tekenpen. Teek kan je door middel van een draaimechanisme verwijderen. Werkte bij mij niet handig. Of ik ben te onhandig.

Bij alle hulpmiddelen is het handig je huid een beetje strak te trekken.

Tekenradar

Krijg je een rode kring of vlek? Neem dan contact op met de huisarts. Geen rode kring of vlek? Blijf dan scherp, want ook zonder rode kring of vlek kun je Lyme hebben of krijgen. Tip is om je tekenbeet op www.tekenradar.nl te registreren. Daardoor kan de tekenactiviteit in gebieden gemonitord worden door instanties en je krijgt dan ook op regelmatige tijdstippen een vragenlijst per mail. Daarop staan de mogelijke verschijnselen van Lyme en blijf je dus scherp of je eventuele klachten kunnen wijzen op Lyme. Klachten kunnen namelijk variëren van koorts, tot duizeligheid, vermoeidheid, depressies en lijken op andere aandoeningen.

Op www.tekenradar.nl vind je nog meer weetjes en een informatief filmpje.