Het NK junioren, in het weekend van 4, 5 en 6 juli in Amsterdam, is voor AV Triathlon bijzonder verlopen: de junioren kwamen terug naar huis met 3 goud, 3 zilver en 1 brons. Meer medailles waren er nooit in de geschiedenis!

NKJ2014 Veerle 3000Veerle Bakker voor de 3e keer Nederlands kampioen 3000 m

Veerle Bakker werd voor de derde keer op rij Nederlands kampioen op de 3000 meter bij de meisjes B. De twee voorafgaande jaren kon Veerle de overwinning vrij gemakkelijk binnenhalen. Deze keer wist ze dat ze geduchte tegenstand zou kunnen krijgen van de jongere atletes Kristel van den Berg van CAV Energie uit Barendracht en Diane van Es van het Rotterdamse PAC. Veerle liep de eerste rondes in de kopgroep met Kristel en Diane voor zich. Aan de buitenkant lopend kon Veerle de situatie goed controleren. Op 900 meter voor de finish, waar ze dat tevoren gepland had, plaatste Veerle een demarrage die alleen Kristel nog zo’n 100 meter lang kon volgen. Daarna was Veerle ook haar laatste concurrente kwijt en in de resterende twee rondes bouwde ze haar voorsprong uit naar bijna 10 seconden. Veerle kwam in 9,52,93 winnend over de streep.

NKJ2104 Kalid 3000Geklopt in de eindsprint

Kalid Amin startte in de serie daarna als favoriet bij de jongens B, als regerend Nederlands kampioen op de 3000 meter indoor en met de snelste seizoentijd. Kalid was echter deze keer niet sterk genoeg om in de loop van de race de meeste tegenstanders af te schudden en ging met een klein groepje de laatste ronde in. Van Freek van de Weerd van Sprint uit Breda had hij het afgelopen jaar al vele malen gewonnen maar deze keer was Freek in de eindsprint te snel voor Kalid. In een tijd van 9.01,11 won Kalid het zilver.

 

Spanning bij hoogspringen

NKJ2014 MariusEen van de spannendste wedstrijden van de zaterdag was het hoogspringen bij de jongens A. Dave Brandhoff van SAV was hier de huizenhoge favoriet met een beste jaarprestatie van 2,13 meter. Marius Wouters had een week eerder zijn p.r. verbeterd naar exact 2 meter en stond tweede op de lijst. Op een hoogte van 1,90 sneuvelden vijf van de zeven overgebleven hoogspringers en waren Dave en Marius samen over. Zij gingen met een exact gelijk aantal foutsprongen over 1,95 en 1,98 en stranden beiden op 2,01. Een barrage moest de beslissing brengen over goud en zilver. Met steeds voor ieder één sprong per hoogte ging het in stapjes van 2 cm naar beneden totdat op 1,95 de beslissing viel en Dave het goud won.

Jasmijn pakt brons

Bij de 1500 meter meisjes B zouden aanvankelijk op zaterdag de series gelopen worden en op zondag de finale. Door een aantal afmeldingen was de groep dermate gekrompen dat de wedstrijdleiding besloot om direct een finale te laten lopen. Voor de meiden was dit een verrassing, zeker voor de favorieten die zich er op hadden ingesteld op zaterdag op hun gemak de serie te lopen en pas op zondag te hoeven racen.
Het werd een kampioenschapsrace waarbij niemand echt tempo wilde maken. Er bleef lange tijd een flinke kopgroep bij elkaar met daarin de vijf favorieten, waaronder Jasmijn Bakker. In de laatste ronde raakte Jasmijn wat achterop en halverwege de laatste bocht lag ze op de zesde plaats. Maar met een splijtende eindsprint slaagde Jasmijn er nog net in het brons te bemachtigen.

Tweemaal goud op steeple

Op zondag waren Veerle en Kalid opnieuw aan de beurt, nu op de 2000 meter steeple.
Kalid wist eigenlijk al van te voren dat hij geen tegenstand hoefde te vrezen en trok er vanaf de start in z’n eentje op uit. Achter Kalid moest C-junior Gian Oerlemans de eerste ronden nog een andere atleet in zijn nabijheid dulden, maar uiteindelijk finishte Gian met een flink gat achter zich als nummer twee.
NKJ2014 steepleDe wedstrijd bij de meisjes B werd vrijwel een kopie van het NK van vorig jaar. Tot in de laatste ronde liep Veerle met Kristel van de Berg in haar schaduw. Met een versnelling een halve ronde voor het einde zorgde Veerle er voor dat ze met 4 seconden voorsprong als eerste finishte. Annemarie Slangewal (Altis) werd ook dit jaar weer derde. Voor Annemarie was dit een van haar allerlaatste wedstrijden voor Altis, omdat ze onlangs heeft besloten over te stappen naar AV Triathlon.

Overige prestaties

Op vrijdagavond was Yara Gast als eerste aan de beurt geweest voor de 400 meter horden meisjes A. Met het kleine deelnemersveld waren er geen series nodig en in de finale haalde Yara een mooie 4e plaats met 69,88 seconden. Op zondag stonden er voor Yara twee onderdelen op het programma. Bij het hoogspringen haalde Yara met 1,60 de aanvangshoogte, daarmee was het voor haar gedaan. De 100 meter horden verliep een stuk succesvoller. Met een tijd van 15,69 verbeterde Yara niet alleen haar clubrecord van een week oud, maar ze haalde ook de finale, waarin ze achtste werd.
A-junior Thierry Belt deed na een lange blessureperiode zijn eerste wedstrijd verspringen. Zijn prestatie van 6,03 was wat hij onder deze omstandigheden mocht verwachten. Wat belangrijker was: zonder pijn.
Hilbrand Wouters was tevoren één van de podiumkandidaten bij het polstokhoogspringen bij de jongens B. Helaas trof hem het lot van menig polstokhoogspringer: hij haalde zijn aanvangshoogte niet. Hilbrand boekt de laatste tijd in de trainingen veel progressie, maar dat heeft tot gevolg dat hij in wedstrijden nog niet altijd stabiel springt.
Voor Marius Wouters was er zondag nog het hinkstapspringen. Met een verbetering van zijn clubrecord naar 12,53 werd hij negende.

De uitslagen

Foto’s Bernard Wouters

Foto’s Wim Slangewal zaterdag

Foto’s Wim Slangewal zondag