Cees Stolwijk op de 1500 meter Baancompetitie 2012 – foto: Wim Slangewal

De tweede avond van de Amersfoortse Baancompetitie, dit keer over 3000 meter, leek op de eerste: wederom was het erg koud en stond er een verraderlijk windje over de atletiekbaan Schothorst.
Voorafgaand aan de competitie was een 3000 meter instuif waar 20 lopers en loopsters aan de start verschenen.
Met de 106 finishers in de 5 erop volgende series van de Runnersworld Amersfoortse Baancompetitie was het dit een recordopkomst.
Bij de vrouwen was Jony Heerink in 10.49,1 dit keer de snelste. Zij werd op de voet gevolgd door Marina van Dijk in 10.52,8, maar relatief de sterkste prestatie bij de dames leverde opnieuw Linda Mossink. Met haar 11.14,0 en haar 49 jaar passeerde zij de twee jonge dames voor haar ruimschoots in behaalde punten. In het overall klassement met de heren erbij behield Linda haar derde plek in de tussenstand.
Bij de mannen was het net als bij de eerste wedstrijd Sven Duits die afgetekend won. Zijn tijd 9.14,1 was een ruime seconde sneller dan de winnende tijd in 2012. Halverwege de wedstrijd leek Jeroen Verboom het gat naar Sven Duits dicht te gaan lopen, maar deze had ook nog wat over voor het eind en won onbedreigd. Timo Verbeek verdeelde het net iets beter en versloeg Verboom met 2 seconden, 9.19,1 om 9.21,6 . Runner-up van de avond was de 17 jarige Thierry Willigenburg: met de 5e tijd, en 3e qua puntenscore deze avond, klom hij in de tussenstand ook naar de 5e plaats.
Cees Stolwijk verdedigde in de één na laatste serie zijn leidende positie in het klassement. Slechts twee dagen na zijn gouden medaille bij het NK halve marathon liep hij een keurige tijd op de 3000 meter en staat hij in het klassement nog ruim aan de leiding. Deze avond werd hij echter op punten verslagen door Aart Stigter. Deze 56-jarige liep naar de 8e plaats overall en haalde meer punten dan Cees Stolwijk. Maar het door Aart Stigter behaalde puntenaantal op deze 3000 meter was vergelijkbaar met de score van Stolwijk op de eerste avond. Wie straks na 5 wedstrijden, waarbij 4 resultaten tellen, de winnaar zal worden is vooralsnog erg spannend.

AD/AC 28 maart 2013 (klik op het bericht om te vergroten)

De uitslag van de 3000 meter.