Menu

Wist je dat?

Hardlopen op het strand – ‘Loopgeleerdheid’, speciale editie

Hardlopen of oefeningen uitvoeren in zand is zwaarder dan op een harde ondergrond. Uit verschillende studies blijkt dat aerobe oefeningen in het zand leiden tot een 1,5 keer zo grote aerobe belasting in vergelijking met dezelfde oefeningen op een harde ondergrond. Zo leidt wandelen in zacht zand tot een hogere hartfrequentie en zuurstofopname (gemiddeld respectievelijk 22 slagen per minuut en…

Meer lezen

Vind je lichaam het lopen van een marathon leuk?

Wat gebeurt er eigenlijk gedurende de marathon met je lichaam? En hoe gaat het lichaam om me die zware beproeving? De man met de hamer ? Het grootste probleem is je voorraad ‘brandstof’ voor onderweg. Wanneer die weg is kom je de ‘man met de hamer’ tegen. Rond kilometer 30 zijn in de regel je glycogeen voorraden uitgeput en schakel…

Meer lezen

De waarde van een herstelloop

Je trekt je hardloopschoenen aan en je gaat van start. De eerste kilometer gaat makkelijk, de tweede ietsje lastiger maar alles gaat goed. Je kijkt eens op je horloge en je vindt dat je harder moet gaan. Voor je het weet loop je weer te racen. Niet goed om steeds zo te trainen. Doe ’s rustig…! Het is de vloek…

Meer lezen

Training voor een snelle 5 KM

Wie op vol tempo een 5 kilometer wedstrijd loopt, weet het: pffff…wat is dát intensief. Dan kun je maar beter jezelf een week van tevoren je vorm even flink testen in een training die gericht is op snelheid. Je tempo moet goed zijn op de dag van de wedstrijd. Maar je wilt ook nog een echt eindschot in stelling brengen?…

Meer lezen

De kracht van touwtje springen

Het zou één van de meest effectieve manieren zijn om energie te verbranden. Tegelijk werk je aan coördinatie, uithoudingsvermogen, timing, balans, snelheid, kracht en explosiviteit. Het materiaal voor deze super alles-in-een training? Een touwtje en een beetje geduld. In-spin-de-bocht-gaat-in Wie heeft het niet gedaan als kind? In je eentje of met heel de klas: Touwtje springen. Ook voor atleten is…

Meer lezen

Hardlopen tijdens onweer: wat kun je doen?

Recentelijk werden de codes geel en oranje bijna dagelijks afgekondigd. Bij AVT geldt de regel: tijdens onweer geen training. En dat zal pas op het laatste moment beslist worden, want ook Buienradar kan er naast zitten. Het gebeurt niet vaak dat de trainingen worden afgelast vanwege onweer, maar laatst was dat toch een keer het geval: er werd al de…

Meer lezen

train je negatieve split

Train je negatieve split Hoe langer de wedstrijd, hoe langzamer je gaat. Je kent het vast wel uit eigen ervaring. Maar het kan ook anders, ook voor jou. Probeer tijdens je training de voordelen uit van een negatieve split. Dat betekent dat je de tweede helft met een hogere snelheid loopt dan de eerste en dat geeft een mentale kick.…

Meer lezen

Verantwoord en effectief trainen: trainingsprincipes

Vooraf: het is een vrij technisch artikel (met dank aan Prorun), dus ga effe lekker zitten en ga dan pas lezen. En als je klaar bent met lezen ben je weer een stuk wijzer. Zo heb ik dat ook gedaan want, van nature ben ik ook niet zo wijs (RvdE). Verantwoord én effectief trainen, daar gaat het om. We willen…

Meer lezen

Je krijgt kramp en dan?

Daar sta je dan aan de kant van de weg. Je hand grijpt automatisch naar de plek waar je de pijn voelt. Kuit, bovenbeen, voet. Je spieren trekken zo hard samen dat je geen kant meer op kunt. Je spieren geven een duidelijk signaal af ‘zoek het maar uit, doe het zelf maar’. Die plotselinge samentrekking, iedere loper kent het…

Meer lezen

Verwissel niet de twee manieren van stretchen

Er zijn er net zoveel: hardlopers die wel- of niet geloven in stretching. De discussie ga ik hier niet aan. Ik heb wel een advies voor de voorstanders: pak de juiste manier van stretchen. Want doe je het verkeerd, dan heb je makkelijk een blessure te pakken. Verbeter je kennis van stretchen en je risico op een blessure daalt. De…

Meer lezen

Hoe zit het met je paslengte?

De ideale loopstijl is één van de mythes van het hardlopen. Er is een groot aantal factoren van belang, waaronder de lichaamsbouw, de armbeweging, de voetlanding, de voetafzet, de lichaamshouding en de ademhaling. De vraag is: bij welke paslengte loop je het beste? Wat is optimaal? Er zijn geavanceerde hardloophorloges waarbij je informatie krijgt over je zogenaamde ‘running dynamics’: 1.De…

Meer lezen

Help! Ik ben overtraind…

Elke loper heeft een fase waarin alles lijkt te lukken. Je loopt record na record. Elke training gaat gemakkelijk en geen enkele afstand lijkt je te deren. Maar elke loper raakt ook wel eens overtraind, of komt er op zijn minst dicht bij in de buurt. Het is dus goed om altijd alert te zijn op de signalen die aangeven…

Meer lezen

Moe van het (niet) rennen

Moe van het rennen. Van hardlopen word je moe. Althans, dat denken wij (en vooral ook de mensen die niets doen). Want andersom kan het ook. Iedereen kent het intens vermoeide gevoel dat je kunt hebben na een dag stilzitten achter je computer. De enige beweging die je hebt gehad is het lopen naar de koffie-automaat en toch voelt het…

Meer lezen

Hoeveel daalt je snelheid als je ouder wordt?

Iedere dag word je weer een dagje ouder, jaar in jaar uit…We lopen als atleten en willen die prestaties voor eeuwig vasthouden. Maar helaas, en ook te verwachten als je eerlijk bent:…de prestaties nemen af naarmate we ouder worden. Voor langeafstandlopers geldt, dat de meesten op een leeftijd van 25 tot 35 jaar hun topjaren beleven. Boven de 35 jaar…

Meer lezen

Hoe train je het beste in de warmte?

Hardlopen tijdens warme omstandigheden kan uiteraard, maar je moet wel enige voorzorgsmaatregelen nemen om vervelende gevolgen te voorkomen. Een aantal tips. 1. Train bij voorkeur ‘s morgens of ‘s avonds en probeer de hete middag te vermijden. Als je een prestatieloop of wedstrijd wilt gaan doen, train dan op het tijdstip van het komende evenement. Daardoor kan je lichaam zich…

Meer lezen

Buikspieren: technisch hoogstandje

De meeste blessures bij lopers gaan over benen, enkels, knieën en heupen. Soms kan een blessure bij de buikspieren ontstaan, heel vervelend. Hoe hard of langzaam je ook traint, bij iedere stap zijn je buikspieren actief. Goed getrainde buikspieren kunnen voorkomen dat je blessures krijgt aan je rug. Je gebruikt je buikspieren vaker dan je denkt. Sterker nog, er is…

Meer lezen

Is twee dagen achter elkaar hardlopen verstandig?

Twee dagen trainen Is je antwoord “ja, natuurlijk”, of “dat zou ik niet doen”? Het voorzichtige antwoord op de vraag is: dat hangt helemaal van jou af. Maar je wilt wel wat meer handvatten. Waar kun je op letten als je twee dagen achter elkaar gaat trainen wanneer je dat niet gewend bent? De meeste hardlopers zijn niet gewend om…

Meer lezen

Waarom zou je je core trainen?

Jouw sport is hardlopen. Dan geef je ook al die vrije tijd aan je sport. Je wilt tenslotte die hele of halve marathon uitlopen of die snelle 10 km in Amersfoort of  de 5 km opbouw of… afijn vul maar in. Je schaft de beste schoenen aan, zoekt het slimste schema op en je besteedt netjes tijd aan herstel. Allemaal…

Meer lezen

Wanneer kun je weer beginnen na een blessure?

Hersteltijd Geblesseerd raken bij sporten is nooit leuk. Zeker niet wanneer je daardoor gedwongen wordt om jouw sport tijdelijk te staken. Je wilt zo snel mogelijk weer terugkeren op de trainingsbaan of tussen je hardloopmaatjes. Uit onderzoek blijkt, dat sporters vaak te vroeg terugkeren. Men wil weer te snel gaan hardlopen en kan niet wachten. Ons (on)geduld om weer te…

Meer lezen

Adem: door de neus of door de mond

Hardlopen is op het oog de makkelijkste sport op aarde. Gewoon zo snel mogelijk je ene been voor de andere zetten. Wie dat het beste kan, wint. Mooi niet. Iedere loper kan je vertellen dat het moeilijk is om goed te hardlopen. Hoe moet je afzetten en hoe kun je het beste landen? Lange of juist een korte pas? En…

Meer lezen