foto: Wim Slangewal

foto: Wim Slangewal

Het NK cross was dit jaar gecombineerd met de Abdijcross in Kerkrade, een zware cross met veel hoogteverschillen. De ploeg van trainer Aart Bakker kwam naar huis met 3 medailles. Er waren enkele verrassende uitslagen, met name bij de meisjes.

Madelief Kok mocht bij de meisjes C het spits afbijten. Ze liep naar een uitstekende zesde plaats.

Jasmijn Bakker schuin achter de latere winnares Ashley Melcherts - foto: Herman Vrijhof

Jasmijn Bakker schuin achter de latere winnares Ashley Melcherts – foto: Herman Vrijhof

 

De wedstrijd bij de meisjes B beloofde zoals altijd spektakel, en dat werd het ook. De favorieten waren Jasmijn Lau (Ciko’66) en Jasmijn Bakker, die al het hele seizoen de prijzen verdeelden. De kopgroep bleef lang bij elkaar, tot Jasmijn Lau er vandoor ging. Bij het opkomen van het finishterrein, met nog zo’n 400 meter te gaan, had Jasmijn Lau bijna 50 meter voorsprong en werd ze al aangekondigd als de Nederlands kampioene.

 

Achter haar zetten Jasmijn Bakker en Ashley Melcherts (Energie) echter hun sprint in terwijl Jasmijn Lau zoveel gegeven had dat ze stil viel.De twee achtervolgsters passeerden Jasmijn Lau waarna Ashley de overwinning opeiste voor Jasmijn Bakker, die het zilver mee naar huis mocht nemen. Uitermate verrassend, omdat Ashley Melcherts dit seizoen in de grote Nederlandse en Belgische crossen nog niet op het podium had gestaan.
Annemarie Slangewal was, na een wat teleurstellende Sylvestercross enkele weken eerder, erg tevreden met haar achtste plaats op het NK.

Bij de jongens B begon Gian Oerlemans rustig in de voorste helft van het veld. In de laatste ronde slaagde Gian er in om nog een aantal plaatsen op te rukken en hij finishte op een keurige 13e plaats in de NK-uitslag.

Kopgroep meisjes A: Nisrine Mashralmi, Veerle Bakker en Diane van Es - foto: Herman Vrijhof

Kopgroep meisjes A: Nisrine Mashralmi, Veerle Bakker en Diane van Es – foto: Herman Vrijhof

Ook bij de meisjes A was er een verrassing. Nishrine Mashralmi van Energie was de favoriete, maar B-juniore Diane van Es (PAC) ging er met grote voorsprong met de winst vandoor. Blijkbaar ligt het geaccidenteerde parcours in Kerkrade de kleine Diane erg goed. Vorig jaar, toen ze nog C-juniore was, won ze daar immers ook al verrassend bij de meisjes B. Veerle Bakker moest Nisrine voor laten gaan en behaalde brons.

 

foto: Herman Vrijhof

foto: Herman Vrijhof

 

 

Kalid Amin kon lang meegaan met de kopgroep van de jongens A. In het laatste kwart van de wedstrijd moest hij, zoals verwacht, Stan Niesten en Manuel de Backer, die in december aan het EK cross meededen, laten gaan. Kalid kon in de laatste ronde wel ruime afstand nemen van Freek van de Weerd uit Breda en kwam nog vrij dicht bij de tweede plaats. Kalid’s achterstand op Stan en Manual, de nummers 1 en 2, was aanzienlijk kleiner dan eerder dit seizoen bij de Warandeloop.

De uitslagen

Videoverslag door Losse Veter