Mastboscross2015 KalidDe Mastboscross in Breda is de vierde en laatste wedstrijd van het Nationaal Crosscircuit en is altijd de modderigste van de vier crossen. Hoewel de bosbouwers veel paden ‘verbeterd’ hadden met grote hoeveelheden zand, bleef er nog ruim voldoende blubber over om het karakter van de Mastboscross overeind te houden.
Na afloop werden de prijzen voor het Nationaal Crosscircuit uitgereikt.

Mastboscross2015 JasmijnMadelief Kok liet dit seizoen een flinke progressie zien. Ze begon bij de meisjes C de Warandeloop met een 11de plaats, maar behaalde vervolgens een 5de plaats bij de Sylvestercross en een 6de bij het NK cross. Madelief bevestigde dit niveau in Breda met een 5de plaats, nog voor de winnares van de Warandeloop.

Bij de meisjes B vormde zich al direct een kopgroep van 4 meiden die al het hele seizoen de dienst uitmaken. Waarbij moet worden aangetekend dat de verrassende Nederlands kampioene van twee weken geleden, Ashley Melcherts, ontbrak. Kristel van de Berg (Energie) leidde de groep gedurende de eerste helft van de race. Jasmijn Lau (Ciko ’66) nam in de laatste ronde het initiatief over en liet zich deze keer niet meer verrassen. Jasmijn Bakker behaalde haar vierde tweede plaats van dit crosscircuit. Annemarie Slangewal liep aanvankelijk rond de tiende plaats, maar rukte aan het eind nog flink op en finishte op een uitstekende vijfde plaats.
Met haar reeks van 4 tweede plaatsen behaalde Jasmijn Bakker ook de tweede plaats in het eindklassement van het Nationaal Crosscircuit.

De jongens B en de meisjes A liepen gezamenlijk. Gian Oerlemans finishte in de voorste helft van het veld op een 14de plaats.

Mastboscross2015 VeerleVeerle Bakker was enkele dagen tevoren nog flink ziek geweest en merkte al snel dat ze nog lang niet fit was. Ze moest de Nederlands kampioene Diane van Es dan ook ruim voor laten gaan en kwam als derde over de streep.
Veerle stelde wel haar derde plaats in het Nationaal Crosscircuit bij de meisjes A zeker.

Ook de jongens A liepen een gemengde race, met de mannen masters. Achter master Colin Bekers vormde zich al snel een groepje waarin Kalid Amin samen met Manuel de Backer (THOR) op kop liep. In de laatste ronde nam Manuel aanvankelijk een voorsprong van zo’n 40 meter maar Kalid slaagde er in de laatste halve ronde in om nog bijna terug te komen. Op de finish bedroeg Kalid’s achterstand nog slechts 2 seconden. Dat betekende een flinke vooruitgang, want bij de Warandeloop eindigde Kalid nog bijna een minuut achter Manuel.
Met zijn tweede plaats haalde Kalid ook de tweede plaats in het Nationaal Crosscircuit binnen.

De uitslagen

Foto’s Bernard Wouters

Eindklassement Nationaal Crosscircuit