hitt-trainingBedoel je nou hiit me, of is het een spelfoutje en bedoel je gewoon ‘hit me’? Dan snap ik wel wat je bedoelt, maar natuurlijk nog niet waar je heen wilt met zo’n titel?

Hoe dan ook, ik heb wat uit te leggen, maar ik kan je alvast geruststellen: de titel klopt. Alleen waar wil ik nu heen? Nou kijk, het is als volgt: “HIIT” staat voor ‘High Intensity Interval Training’ en als je er even op googelt, kom je uit op een navolgende definitie:

“High Intensity Interval Training (HIIT), is een trainingsvorm waarbij vooral het cardiovasculaire systeem getraind wordt. HIIT training is gebaseerd op kortdurende high intensity intervaloefeningen (exercise intervals), afgewisseld met kortdurende pauzes van actief herstel of volledige rust. Het doel is om herhaaldelijk het fysiologische systeem (het cardiovasculaire systeem) te trainen, dat ook gebruikt wordt bij specifieke duurinspanningen (bron: coach me fit)”

Nu kan ik natuurlijk een poging doen jullie dit allemaal uit te leggen en gelijktijdig waarschijnlijk je tijd lopen te verdoen, maar dat gaat dus niet gebeuren. Het feit wil, dat we dit principe al bijna een jaar toegevoegd hebben aan ons trainingsschema op de atletiekbaan op de donderdagavond (niveau: 1, 2 en 3). Dus we hebben er al heel wat ervaring mee opgedaan en de atleten die trainen op de donderdagavond ook.

En om jullie te laten delen heb ik een klein interviewtje afgenomen met 1 van ons atleten die je precies kan uitleggen wat het nou precies inhoudt. Kleine uitleg nog over de eerste vraag, de atleet heeft een tijd lang geprobeerd deze trainingen te vermijden (een niet zo vreemd idee als je goed nadenkt over de training) maar heeft er onlangs toch aan moeten geloven (even niet op het schema gekeken….!)

Waarom heb je zo’n hekel aan HIIT?
Ja, kijk Joop ik kom eigenlijk alleen om te hardlopen en niet om allerlei masochistische oefeningen te moeten doen. Aan pijn heb ik een hekel en probeer dit dan ook zoveel mogelijk te vermijden en met een beetje humor heb ik dit soort trainingen lang weten te vermijden.

Was het echt geen vergissing dat je er de laatste HIIT er wel bij was?
Ja, uiteraard! Kijk je een keer niet op het schema, kom in je in zo’n HIIT-training terecht. De verleiding was wel groot om er toch nog snel tussenuit te knijpen. Maar ja, je had me al gezien en dan moet je misschien toch maar een keer vol meedoen.

Leek het alleen zo, of heb je je echt uitgesloofd die keer?
Uitsloven is ‘my middle name’, dus dat heb ik dan maar ook gedaan. Na een half uurtje was ik dan ook vrij behoorlijk helemaal kapot. Maar opvallend genoeg voelde ik mij ook snel al weer veel beter en voelde ik mij zelfs weer energieker.

Zag ik een tevreden gevoel of was dat maar schijn?
Ik moet zeggen dat ik goed onderhanden genomen ben en mijn lijf is flink op de proef gesteld. Maar de dagen erna voelde ik mij goed met meer energie, het leek zelfs of mijn bronchitis er baat bij heeft gehad. Misschien moet ik het toch maar vaker doen, kort maar heftig trainen en er toch een voldaan gevoel aan over houden.

Waarom zou iedereen die een hekel heeft aan HIIT volgens jou wel mee moeten doen?
Het is gewoon anders, intensiever, waarbij je spieren op een heel andere manier op de proef worden gesteld (wat lang niet altijd gebeurt) en je houdt er een goed gevoel aan over. Zeker een reden ook voor andere atleten zich eens lekker te laten: “HITT-en”

Uit privacy overwegingen is de identiteit van de geïnterviewde geheim gehouden.

Joop Klein Haarhuis, Baantrainer AVT donderdagavond niveau 1,2 en 3
i-love-hiit