Amersfoort, 8 januari 2018

Beste AV Triathlon,

Het is deze week precies een jaar dat ik mijn best doe om hard te lopen bij AV Triathlon. En iedere keer zeg ik tegen medelopers welk plezier ik hieraan heb mogen beleven. Toen dacht ik, ach, laat ik het de vereniging zelf ook eens melden, misschien hebben jullie hier wat aan.

Mijn naam is Toon van Mil en op zaterdag 7 januari 2017 ben ik begonnen bij de trimcursus. Als 57-jarige man, woog ik 121kg, had een paar jaar achter elkaar geprobeerd wat gezonder te leven, sporten, maar zeer zeker ook beter eten en drinken, maar het wilde maar niet lukken. Zo ook het najaar van 2016. Een prachtig Tomtom klokje gekocht, met hartslagmeter en GPS. Maar ja, ik moest toch nog steeds zelf hardlopen. Maar na een 100 meter zat mijn hartslag al op 180, veel te hoog voor mijn leeftijd. Kortom, het lukte weer niet.

Toen heb ik jullie, en ondertussen dus ook mijn, vereniging gebeld, en verteld dat ik amper een 100 meter kon hardlopen. (Er stond een artikel in de Stad Amersfoort dat er een “instapcursus zou beginnen). Een vriendelijke meneer aan de telefoon vertelde mij dat ik gewoon langs moest komen. Zoals ik waren er vele, jullie zouden mij wel helpen.

Dus vol, nee dat is gelogen, zonder enige goede moed, ben ik op die zaterdagmorgen naar de vereniging gegaan. Voor het eerst in al zijn bekende jaren, vertelde de trainer, ging de training deze morgen helaas niet door. Het was te glad door sneeuw en ijzel. Toch ben ik de week daarop weer gegaan, en ben toen aan een 12-weekse instaptraining begonnen. Deze wordt gegeven door Leo van Kuijk en een wisselende trainer. Deze Leo is goud waard voor de club. Want ik moet eerlijk bekennen, dat de eerste weken weinig plezier gaven. Ik kan mij herinneren, dat we 45 seconden hard moesten lopen, en dat ik echt smekend liep te wachten totdat het fluitje ging. Na de 45 seconden was ik zo goed als dood. Maar met een klein grapje, maar toch ook enige hulp en woorden van begrip sleepte deze Leo mij, en nog een aantal deelnemers, door de eerste weken van deze cursus heen.

Na een aantal weken ging het steeds beter. De cursus werd afgesloten met een Coopertest, volgens mij haalde ik 1900 meter. Niet veel, maar voor mij wel, ik was er apetrots op. Na deze cursus ben ik verder gegaan naar de 5-km opbouw, daarna loopgroep 2. Ben ondertussen 27kg afgevallen (in december zat daar wel een klein deukje in). Heb in juni een 10-km loop met 2 van mijn 3 dochters gedaan. Zou de ½ van Hoogland doen, maar ik kreeg een darmontsteking, die ging dus niet door. Wel heb ik al een 10 maal voor mijzelf een 20-km loop gedaan, en ook de Vlasakkerloop.

Maar wat ik voor vooral wil melden is de vriendelijkheid bij AV Triathlon. Eigenlijk ben ik geen verenigingsmeneer, ben erg op mijzelf, ik loop ook 2 maal in de week alleen. Maar de trainers, o.a. Leo, Rob, Richard en Ruud, van een aantal weet ik de namen niet meer, zijn behulpzaam, houden je in de gaten, geven adviezen, drijven je niet tot het uiterste, maar houden de vaart er wel in. Door dit gedrag ontstaat er ook een vriendelijk sfeertje in de loopgroepen die ik tot nu toe heb meegemaakt, en dat zorgt er voor dat ik erbij wil blijven.

Ofwel, dank voor jullie hulp, en ik hoop dat ik nog lang van jullie, onze, vereniging gebruik kan maken.

Met vriendelijke groet,
Toon van Mil