groepsfotoZaterdagmorgen 17 september hebben de loopgroepen, die al vele jaren getraind werden door Bert Zijlstra, afscheid genomen van deze fantastische trainer met een gezellige lunch in ons AVT-clubgebouw. Heel veel AVT-leden zijn ooit getraind door Bert. Zaterdagmorgen in het bos of op dinsdagavond op de atletiekbaan Schothorst. De leden van AVT uit deze loopgroepen hebben een stukje aangeleverd dat in boekvorm aan Bert is aangereikt. Een mooi document voor een trainer, die door deze leden als volgt werd getypeerd: ‘met een swingende inzet, positief, met plezier, met veel energie, opgewekt, bevlogen, goed gemutst met een onverwoestbaar humeur, gedreven, stimulerend en motiverend met veel enthousiasme’. Hier is geen woord van gelogen en ze zijn allemaal op Bert Zijlstra van toepassing. We wensen Bert samen met zijn vrouw Hendrien nog vele mooie jaren.
Ries de Beer

En over wie gaat dit nu eigenlijk? Voor degene die Bert niet kent volgt hier een speciale editie van de rubriek ‘wie is die trainer’, waarin Bert wordt geïnterviewd over zijn lidmaatschap van AV Triathlon en het geven van training. Vragen stellen blijkt eigenlijk niet nodig. Bert vertelt enthousiast over zijn periode bij de club.

bert_met_loopgroepNaam: Bert Zijlstra, 66 jaar.

Lid van AVT sinds…..100 jaar…ofzo. Bert weet het niet meer precies, maar het zal rond 1984 zijn geweest. AVT was net opgericht en nog een klein clubje.

Hoe is dat zo gekomen?
Door Frans Verheuvel, een vriend van mij. Hij nodigde mij uit om een keer mee te gaan met zijn hardloopclubje. Ik was een jaar of 36 en zat sinds een jaar of 10 op voetbal. Lopen in een groepje? Dat leek me helemaal niet zo leuk, ik deed dat al jaren alleen en dat ging prima. Maar het bleek eigenlijk reuzeleuk en na een paar keer meedoen ben ik dan ook lid geworden van de club.

En wat heb je allemaal gedaan bij AVT?
Bijna alles! Hardlopen, zwemmen, fietsen, mountainbiken. Ik heb aan triatlons meegedaan tot mijn 60e. Jammergenoeg liet mijn gezondheid mij toen een beetje in de steek. Ik heb een operatie gehad aan mijn hart. Het jaar daarop heb ik nog aan een kleine triatlon meegedaan en won de eerste prijs in mijn leeftijdscategorie (van 5 andere oude mannen). Een grote beker en 34 euro!
Daarnaast heb ik ook 25 jaar lang de zwemloop georganiseerd.

Hoe ben je trainer geworden en aan welke groep, op welk niveau en welke dag(en) gaf je training?
In 2002 begon ik met het geven van bostraining, als opvolger van Ton Duits. In 2006 ging ik ook baantrainingen geven, als opvolger van Eliza de Neef. De trainingsgroep is een niveau-4-groep op dinsdagavond en zaterdagochtend.
Ik ben ook fietstrainer geweest en schaatstrainer bij SC Eemland.

 boekwerk_bertWat was je ‘specialiteit’ als trainer?
Mijn enthousiasme en kennis van zaken.

En als sportman?
Schaatsen.

Wat zul je je herinneren van je AVT-tijd?
Het trainen van een groep met goede lopers, waaraan ik me kon optrekken. Het samen aan wedstrijdjes meedoen was erg leuk. Zo kwam ik zelf ook eens op het podium terecht. Dat vond ik heel leuk.
Ook ben ik een keer trainer van de maand geweest voor de Lopende Zaken. Het was leuk om eens in het zonnetje te worden gezet.
Ik vond alle trainingen altijd leuk en bereidde ze goed voor. Wat ik ook nooit vergeet is het mooie afscheid. En door het prachtige boek, dat ik kreeg, heb ik veel herinneringen op papier. Dat is prachtig!

Waarom ben je gestopt met training geven?
Het was tijd voor nieuwe, jonge trainers. Ik merk dat ik ouder word en dat het lichaam niet meer zo wil. Ik vergat soms belangrijke dingen over de training. Dat had ik zelf niet zo door, maar dat werd wel opgemerkt. Beter dus om dan het stokje over te dragen.

Wat ga je nu doen? Blijf je betrokken bij AVT of heb je hele andere plannen?
Ik ben gepensioneerd, dus ik kan doen wat ik leuk vind en dat is veel sporten en ik blijf hardlopen bij AVT. Ik schaats ook veel.
En eigenlijk wil ik nog een keer meedoen met de keistadtriathlon!

Heb je nog tips of adviezen voor jonge beginnende trainers?
Het advies dat ik wil geven, is: “Durf dingen tegen elkaar te zeggen! Vraag elkaar om advies bij bv. problemen in de groep, maar geef ook ongevraagd advies wanneer je denkt dat dat nodig is.”

Andere wetenswaardigheden over Bert:
Bert heeft 43 jaar gewerkt in het bedrijfsleven. Hij werkte op een sociale werkplaats met 2 chefs onder zich. Hij heeft altijd al ontzettend veel gesport. Naast alle sporten bij AVT doet hij ook aan schaatsen. Hij heeft 3x meegedaan aan de Elfstedentocht.
Bert woont samen met zijn vrouw Hendrien in het Soesterkwartier en heeft zijn huis helemaal zelf verbouwd, ook de tuin is prachtig. En…Bert heeft 6 prachtige kleinkinderen.

Henriette Stemerdink