Elke week staat een peloton van 50 hardlooptrainers klaar om jou en je medelopers een leuke, verantwoorde training voor te schotelen. Bij AV Triathlon zijn dit stuk voor stuk gemotiveerde vrijwilligers. Waarom doen zij dit – en gaat het training geven ten koste van hun eigen hardloopcarrière? We vroegen het drie trainers en hopen dat hun verhaal jou aan het denken zet. Want wie weet word jij op een dag hun collega!

‘Trainer zijn helpt mij bij het hardlopen’
Matt Schillings komt eigenlijk net kijken. Sinds een jaar staat hij voor de groep, zowel op dinsdagavond samen met Joop Klein Haarhuis (tussengroep) als op zaterdag, met maatje Richard Giesselbach. “Ik liep al een aantal jaar in de groep van Ruud, Jaap en Joop. En bemoeide me graag met de gang van zaken. Beetje opletten hier, beetje commentaar geven daar. Toen zeiden ze: je kunt ook wel trainer worden! Zo is het begonnen. Ik heb geen grootse ambities als trainer, maar wil wel lopers helpen om prestaties neer te zetten. Het is leuk om lopers te leren kennen: wat kunnen ze aan, wat is de cultuur in de groep? Voor mijn eigen loopactiviteiten is het erg handig om trainer te zijn. Het dwingt mij om in mijn agenda tijd vrij te maken voor het hardlopen en regelmatig te trainen. Ik moet het goede voorbeeld geven: er staat een groep te wachten!”

‘Steeds weer iets nieuws ontdekken’
Intussen is Patrick Eysbach aangeschoven. Hij heeft al een aantal jaren ervaring met loopgroepen op niveau 2. Ook hij werd op een dag gepolst of het niet iets voor hem zou zijn, trainer worden. Eerst maar eens naar de cursus gaan en dan zien we wel, besloot hij. “En dat beviel goed. In korte tijd heb ik veel geleerd. Ik vind het leuk om zelf steeds weer nieuwe dingen te ontwikkelen. Nu ben ik bijvoorbeeld veel met trailrunning bezig. Daar gaan we ook weer een clinic voor organiseren in het najaar. Mijn eigen hardlopen schiet er soms een beetje bij in door het trainerschap. Maar je krijgt er ook veel voor terug. Het is heel leuk om met een groep op pad te gaan.”

‘Mooi om lopers te zien groeien’
Arie Kingma komt erbij zitten. Hij had al eens een Start-to-Run-cursus gegeven. Toen er bij AV Triathlon een oproep kwam voor nieuwe trainers, meldde hij zich spontaan. “Ik geef meer training dan dat ik zelf train, ik ben her en der ingesprongen. Het is heel leuk om een training te bedenken en dat gaat steeds makkelijker. Ik geef nu de opbouwtraining en het is mooi om te zien hoe lopers groeien. Wat hardlopen betreft heb ik een brede interesse. Ook voeding, GEMS en pliometrie vind ik boeiend. Bij oefeningen doen wil ik altijd overbrengen wat het doel ervan is, wat je er specifiek mee traint en hoe je ‘m goed uitvoert. Vooral bij bootcamp is dit heel belangrijk. Ik deel graag kennis met anderen. Wie weet, op een dag personal trainer worden!”

En nu jij!
Als de trainer je uitnodigt om na te denken over trainerschap: denk niet meteen dat je het niet kunt. Niet goed genoeg kunt hardlopen. Het bos onvoldoende kent. Deze drie trainers waren ooit net als jij. Wil je meer weten? Of de cursus voor aspirant-trainers volgen? Mail Joop joopkleinhaarhuis@hotmail.com of meld je met jouw vragen of interesse bij jouw eigen trainer.

Als aanstaande hardlooptrainer krijg je een compacte, informatieve trainerscursus en volg je een halfjaar stage met goede begeleiding. Daarna ben je in staat om met een groep lopers op pad te gaan. Je vormt samen met een andere trainer een duo en met hem/haar geef je om de week een training aan een vaste groep. Je kunt rekenen op begeleiding, informatievoorziening, bijscholing, trainerskleding en andere benodigdheden. Tweemaal per jaar ben je welkom op de trainersvergadering, om met andere trainers te praten over het trainersbeleid. Er is een trainersvergoeding mogelijk voor de trainingen die je geeft. Ook krijg je extra trainerskorting bij je aankopen bij Runnersworld Amersfoort.

Cursus nieuwe trainers: 3 woensdagavonden (5 september, 19 september, 10 oktober 19.30-22.00 uur in het clubhuis), daarna een halfjaar stage in een groep naar keuze.

Download de cursusflyer
Bekijk de vacatures voor assistent-trainers