podium 400m MB Femke Bol NKjunioren2015

Het NK junioren in Breda verliep opnieuw uitermate succesvol. De ster van het toernooi was voor onze vereniging C-juniore Femke Bol. Ze won goud op de 400 meter bij de meisjes B en sleepte met gemak de EJOF-limiet binnen. Het tweede goud was voor Jasmijn Bakker, die haar toptijd op de 2000 meter steeple aanscherpte.

Vrijdag: zilver voor Jasmijn

Op de vrijdagavond haalde Jasmijn Bakker de eerste medaille op voor AV Triathlon. In de wedstrijd over 3000 meter bij de meisjes B nam favoriete Diane Van Es (PAC) al direct een flinke voorsprong, de rest van het veld zag haar pas weer na de finish terug. Jasmijn verliet het achtervolgende groepje enkele ronden voor het einde en liep onbedreigd naar een tweede plaats in 9.54,22.

Ook bij de 5000 meter jongens A ging de favoriet er direct vandoor. Na twee ronden had de latere winnaar Stan Niesten (DEM) al een voorspong van bijna 100 meter op een achtervolgend groepje, waar Kalid Amin rondenlang op kop liep. In de laatste paar ronden plaatsen zijn concurrenten enkele demarrages die Kalid uiteindelijk niet meer allemaal kon beantwoorden en zo finishte hij op de ondankbare vierde plaats in 15.23,99.

Jeroen Bakker (JA) werd met een eindsprint tweede in zijn serie op de 800 meter en ging door naar de finale.

Thomas van der Vooren verbeterde zijn clubrecord op de 400 meter horden naar 59,81 maar dat was niet voldoende voor de finale.

Joppe Stokvis ver NKjunioren2015Reinder Prince slaagde er helaas niet in om in een erg volle serie de finale van de 800 meter jongens B te halen.

Gian Oerlemans verbeterde op de 3000 meter jongens B zijn p.r. naar 9.28,24 en finishte daarmee in het midden van het veld.

Bij het verspringen jongens B zat het na drie pogingen érg dicht bij elkaar: De nummer 6 had 6,22 gesprongen, de nummers 7 en 8 stonden op 6,21, nummer 9 had 6,20 en op de 10de plaats stond Joppe Stokvis met 6,19. Helaas zaten er dus voor Joppe net geen drie extra pogingen in en bleef het bij een 10de plaats.

 

Zaterdag: Femke loopt EJOF-limiet

Op zaterdag zorgde C-juniore Femke Bol (15) voor spektakel door in haar serie op de 400 meter direct de limiet te lopen voor het Europees Jeugd Olympisch Festival. Femke liep een tijd van 57,01 en zat ruim onder de limiet van 57,40. Femke zette ook veruit de snelste tijd van de dag neer in de series en halve finales bij de meisjes B.

Jeroen Bakker haalde de tweede medaille voor AV Triathlon binnen: hij werd derde op de 3000 meter steeplechase bij de jongens A in een tijd van 10.51,82. Eerder op de dag was hij achtste geworden in de finale van de 1500 meter.

Zondag: Drie medailles in een half uur

Aan het begin van de derde dag van het NK junioren was er binnen een half uur tweemaal goud en eenmaal zilver.

2000 stepple NKjunioren2015 Jasmijn Bakker Madelief KokJasmijn Bakker ging van start als huizenhoge favoriete op de 2000 meter steeplechase bij de meisjes B. Ze maakte die rol uitstekend waar. Na enkele ronden liet ze het groepje met achtervolgsters achter zich en finishte ze met grote voorsprong in 6.43,75. Een verbetering met bijna een seconde van de tijd waarmee ze al aan de leiding ging op de Europese ranglijst van dit jaar.

Ook Madelief Kok (C-juniore) liep een uitstekende race. Ze kwam vanuit het achterveld, haalde in de laatste ronde nog een paar meiden in en werd vierde in een tijd van 7.13,05. Met deze verbetering van haar p.r. met 25 seconden liep ze onder de limiet voor het EJOF. Ze heeft de pech dat er daar maar één atlete per onderdeel mee mag doen, en dat is vrijwel zeker Jasmijn.

Even later won Gian Oerlemans zilver op de 2000 meter steeplechase jongens B. Hij moest aanvankelijk de favoriet een heel eind laten gaan maar in de laatste twee ronden liep hij nog veel in op de koploper en finishte met een ruime verbetering van zijn p.r. naar 6.31,42.

Femke Bol 400n NKjunioren2015Femke Bol zorgde kort daarna op de 400 meter voor de grote verrassing. Ze had op zaterdag weliswaar de EJOF-limiet al gelopen, maar ze moest nu de concurrentes voor het EJOF voor zien te blijven. Dit waren twee andere C-junioren: Femke Frijters (DJA) en Fenna Klapwijk (PAC). Femke Bol kwam als vijfde de laatste bocht uit met voor zich onder meer de twee andere C-meiden. Op het laatste rechte eind maakte ze ruim 10 meter goed en behaalde daarmee goud. Haar tijd, 56,14, was  een ruime verbetering van haar tijd van zaterdag. De andere twee liepen ook onder de EJOF-limiet, maar wel op flinke afstand van Femke. Zo stond er een bijzonder podium bij de meisjes B: drie meisjes C.
Femke gaat nu met haar toptijd aan de leiding in de landelijke ranglijst bij de meisjes B. Met haar prestatie kan de opname in de EJOF-ploeg Femke nauwelijks nog ontgaan.

Video van de finale 400m MB, met Femke in baan 7.

Later op de middag waren er nog twee medailles.
Veerle Bakker liep lang op kop bij de 1500 meter meisjes A maar moest genoegen nemen met brons in 4.38,32. Tess Wegman werd op haar laatste junioren-NK zesde met een verbetering van haar p.r. naar 4.47,32.
Brons was er ook voor de 4×100-meterploeg jongens B. Arthur, Joppe, Thomas en Rick bleven met 46,52 slechts een fractie boven het clubrecord.

Eerder op de middag sprong Rick Hollestelle (JB) over 1,80 en werd hiermee 9de.
Joppe Stokvis (JB) verbeterde in de serie van de 110 meter horden het clubrecord en haalde er in de halve finale nog een paar tienden vanaf. Zijn 15,39 was slechts enkele honderdsten te weinig voor een finaleplaats.
Odile Verzandvoort verscheen niet fit aan de start van de 1500 meter meisjes B en moest genoegen nemen met de laatste plaats.
Pechvogel van de dag was Hilbrand Wouters. Bij het inspringen slaagde hij er niet in controle te krijgen over zijn aanloop. Met een lichte stok en een kort aanloopje haalde hij nog wel zijn aanvangshoogte van 3,70 maar daarna was het op.

Pechvogels van het weekend waren trouwens Tjeerdtje van Gastel en Annemarie Slangewal. De eerste moest geblesseerd afmelden, de tweede ziek.

De uitslagen

Foto’s vrijdag (Marius Wouters)

Foto’s zaterdag (Wim Slangewal)

Foto’s zondag (Bernard Wouters)

AD/AC 29 juni 2015

AD/AC 29 juni 2015