Een paar dagen eerder leek het er op dat er na een aantal jaren weer eens winterse omstandigheden zouden zijn bij de Sylvestercross, maar uiteindelijk werd het een aflevering die in zacht, windstil weer werd gelopen, met ’s middags een aangenaam zonnetje.
Zo’n 60 leden waagden zich deze keer aan het mulle zand van de Lange Duinen, drie kwamen er op het podium.

Madelief Kok kwam bij de meisjes C opvallend sterk voor de dag. Bij de Warandeloop was Madelief nog 11de bij de meisjes C2, nu bleef ze kort bij de kop van het veld en finishte ze op een mooie vijfde plaats.

Bij de meisjes B kwam de kopgroep van zes meisjes loerend naar elkaar door bij de eerste doorkomst, maar in de tweede ronde gingen de drie sterksten er van door. Anderhalve week geleden in Brussel was Jasmijn Bakker nog de snelste in de eindsprint, maar in Soest kwam Jasmijn Lau (Ciko ’66) als eerste in het zware zand naar boven gespurt, met kort daarachter Jasmijn Bakker en Merel van de Marel (AV Haarlemmermeer).

De favoriet bij de jongens A, Stan Niesten, had zich afgemeld, net als podiumkandidaat Mike Foppen. Hierdoor lag de wedstrijd open en greep de Manuel de Bakker (THOR), die onlangs nog voor Nederland uitkwam bij het EK Cross, zijn kans en ging er met de winst vandoor. Kalid Amin startte rustig op de vijfde plek en rukte langzaam op. Halverwege de laatste ronde kwam hij zelfs als tweede door maar op het eind moest hij Wesley Mols van het Nijmeegse Cifla ruimschoots voor laten gaan.

De meisjes A startten tegelijk met de vrouwen prominenten. De eerste ronde liep Veerle Bakker gelijk op met de één jaar oudere Nisrine Mashralmi (Energie). In de tweede ronde bleek Nisrine de sterkste en finishte Veerle als tweede.

Michel Riemersma had als doel om op de korte cross hoger te eindigen dan in 2013. Met een 22ste plaats en een snellere tijd voldeed hij ruimschoots aan zijn doelstelling.
Ook Jony Heerink scoorde beter dan een jaar eerder. In de prominentenrace over 6 km werd Jony 17de in 26:54.

De uitslagen