Dertien ploegen deden er in het laatste weekend van september in Amstelveen mee aan de Nationale Estafettekampioenschappen, drie kwamen er met een medaille naar huis: de meisjes pupillen B, de meisjes A en de jongens D.

MpB Amstelveen (1)De meisjes pupillen B hadden in de regionale pupillencompetitie al laten zien dat ze uitstekend estafette kunnen lopen maar deden er op nationaal niveau nog een schepje bovenop: Senna Vroemen, Isa van Sintemaartensdijk, Joyce Bakker Schut en Anissa Toumi snelden op de 4 x 40 meter niet alleen naar het zilver maar ook naar een verbetering van het clubrecord met 0,3 seconde naar 25,69.

De meisjes junioren A werden op zaterdag op het NK 4 x 400 meter vierde en verbeterden hun clubrecord van vorig jaar naar 2.18.71.

De twee ploegen op de 4 x 800 meter meisjes A

De twee ploegen op de 4 x 800 meter meisjes A

De zondagochtend is traditioneel bestemd voor de Zweedse estafettes. De jongens C, Reinder Prince, Rick Hollestelle, Joppe Stokvis en Arthur van Essen, verbeterden het clubrecord met 5 seconden naar 2.14,33.

De snelste van de twee AV Triathlonploegen op de 4 x 800 meter meisjes A behoorde op voorhand tot de podiumkandidaten, achter de favorieten van CAV Energie. Tess Wegman, Veerle bakker (MB), Annemarie Slangewal (MB) en Jasmijn Bakker (MC) slaagden prima in hun opdracht. PAC had de snelste loopster als eerste ingezet en nam het stokje als tweede over achter Energie, maar Veerle greep al in haar eerste bocht de tweede plaats. De voorsprong op PAC groeide naar een zeer veilige 20 seconden en zo haalden de meiden zilver binnen in 9.13,44, een verbetering van het twee jaar oude clubrecord met ruim 50 seconden.

Deze tweede wissel van de meisjes C op de 4x 80 m was prima maar bij de derde wissel viel helaas het stokje

Deze tweede wissel van de meisjes C op de 4x 80 m was prima maar bij de derde wissel viel helaas het stokje

Op de 4 x 800 meter jongens A nam een wel heel jonge ploeg van Triathlon het op tegen teams die over het algemeen jaren ouder waren. Joppe Stokvis (JC), Kalid Amin (JB), Gian Oerlemans (JC) en Reinder Prince (JC) handhaafden zich uitstekend in dit veld met een zesde plaats en haalden een flinke hap af van het clubrecord: Ze verbeterden dit met 27 seconden naar 8.37,68.

De jongens D zaten aan het eind van de middag lang in spanning. Hun tijd van 43,33 op de 4 x 80 meter was niet alleen goed voor een evenaring van het clubrecord maar vooral ook voor een verrassende derde plaats. Helaas werden ze gediskwalificeerd wegens een verkeerde tweede wissel.

De omstreden wissel van de jongens D

De omstreden wissel van de jongens D

 

Het protest van de ploeg werd door de scheidsrechter zeer serieus opgepakt. De jongens kregen de gelegenheid om door middel van foto’s of film aan te tonen dat de wissel wel binnen het wisselvak had plaatsgevonden. Op basis van de foto’s van de aanwezige persfotografen en het verhaal van de jongens kwam de scheidsrechter uiteindelijk tot de conclusie dat het niet meer vast te stellen was of de wissel al of niet te vroeg was en zo kregen Joris van den Hoven, Marten Prince, Ton van Mameren en Sven Jansons alsnog de derde plaats toegewezen.

De uitslagen
Foto’s