Jasmijn, Femke en Veerle met hun trainers Werner Andrea en Aart Bakker

Jasmijn, Femke en Veerle met hun trainers Werner Andrea en Aart Bakker

Het hing al even in de lucht, maar uiteindelijk werd het officieel: de Atletiekunie selecteerde maar liefst drie junioren van AV Triathlon voor de internationale toernooien die de komende maand plaatsvinden. Veerle Bakker gaat voor de 3000 meter steeplechase naar het EK junioren in Eskilstuna (Zweden). Naar het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) in Tblisi (Georgie) gaan Jasmijn Bakker (2000 meter steeple) en Femke Bol (400 meter). Daarnaast gaat voormalig AV Triathlonlid Jurriaan Wouters als speerwerper naar het EK onder 23 in Tallinn (Estland).

foto: Erik van Leeuwen

foto: Erik van Leeuwen

Veerle Bakker 3000 meter steeple

Veerle (17) maakte haar internationale debuut twee jaar geleden bij het EJOF in Utrecht. Ze won daar zilver op de 2000 meter steeplechase.
Veerle verzamelde de afgelopen jaren tal van Nederlandse titels op de cross, de 3000 meter indoor en outdoor en op de 2000 meter steeple. 
Dit seizoen verbeterde Veerle het Nederlands juniorenrecord op de 3000 meter steeplechase naar 10.20,44. Met deze tijd staat ze tweede op de Europese ranglijst van dit jaar.
Veerle maakte enkele weken geleden deel uit van de Nederlandse ploeg die in het Griekse Heraklion bij het EK landenteams promoveerde naar de Super League.
Het EK junioren in Eskilstuna is van 16 t/m 19 juli. Veerle loopt op donderdag 16 juli om 19:25 uur haar serie, de finale is op zaterdag 18 juli om 17:30 uur.

EJOF in Tblisi

Het EJOF is van 26 juli t/m 1 augustus in de Georgische hoofdstad Tblisi. Het atletiekprogramma is voor atleten van 15 en 16 jaar (2e jaars C-junioren en 1e jaars B-junioren). Er mogen maximaal 24 atleten per land deelnemen, 1 per onderdeel.

Jasmijn Bakker NKjunioren2015Jasmijn Bakker 2000 meter steeple

Jasmijn (15) treedt in de voetsporen van haar zus, door Nederland bij het EJOF te vertegenwoordigen op de 2000 meter steeple. Ze was al veruit de sterkste op dit onderdeel en bevestigde dit door afgelopen weekend met grote voorsprong Nederlands kampioen te worden. Met haar tijd van 6.43,75 staat ze tweede op de Europese ranglijst bij de meisjes B, maar ze is snelste van de eerstejaars B. Merkwaardigerwijs is haar Europese toptijd geen clubrecord: Veerle liep vorig jaar ruim een halve seconde harder.

De afgelopen jaren behaalde Jasmijn vooral Nederlandse titels op de cross. Twee jaar geleden baarde ze als eerstejaars C-meisje opzien door op het NK junioren brons te veroveren op de 1500 meter bij de meisjes B.
Jasmijn wordt door haar leeftijdsgenotes gevreesd om haar verwoestende eindsprint: In de laatste ronde kan ze nog uit een schijnbaar hopeloze positie terugkomen.

Ook Madelief Kok liep op het NK onder de EJOF-limiet. Ze had de pech dat er twee meisjes sneller waren, waaronder Jasmijn.

 NK Junioren AB Dag 2 - AV Sprint - Breda - 27.6.2015Femke Bol 400 meter

De verrassing van dit seizoen was de 15-jarige Femke Bol. De C-juniore liet de afgelopen jaren zien dat ze aardig kon sprinten, maar bij de Nederlandse top was ze nog niet te bekennen. Dat veranderde de afgelopen weken razendsnel. Bij de laatste competitiewedstrijd sprintte ze naar de kop van de landelijke ranglijst 80 meter bij de meisjes C.
Maar nog opzienbarender was haar opmars op de lange sprint. In april liep ze al een hele snelle 300 meter. Een maand later waagde ze zich voor het eerst aan de 400 meter, officieel een afstand voor B-junioren en ouder. Ze liep in Utrecht meteen minder dan een seconde boven de EJOF-limiet. In de maand daarna had ze een paar keer pech met wedstrijden met veel wind. Dus moest het op het NK gebeuren. Ze moest daar niet alleen de limiet lopen maar ook haar twee concurrentes achter zich houden. En dat lukte spectaculair, zoals we afgelopen weekend gezien hebben. Dus kreeg Femke enkele dagen later bericht van de Atletiekunie dat ze mee mag naar Tblisi.