10 kilometer-opbouw

Op dit moment is de trainingsopbouw 10 km in volle gang. Stuur je emailadres, dan laten we je weten wanneer we weer beginnen. 

We starten op de zaterdagmorgen om 9.00 vanuit het AVT clubhuis in Birkhoven.

De trainers:
Arie Kingma
Boudewijn ten Haken
Teus van de Beek
Theo Groot

10 kilometer-opbouw: waar staat dat voor?
Dat is een serie van 12 trainingen, waarin je geleidelijk je duurloopvermogen ontwikkelt, en je aan het eind van de cursus zonder onderbreking 10 kilometer kunt  hardlopen.

De eerste training is een testloop, dan lopen we (vanaf de “Paddenstoel”)  onze eerste ronde  van 3,5 km. Daarna komt er elke week ongeveer 700 meter bij.
Tijdens de eerste vier trainingen is er aandacht voor een aantal belangrijke aspecten van het duurlopen, zoals looptechniek, loophouding en ademhaling.  Als onderdeel van de training worden er houding- en loopstijlverbeterende (rompstabiliteits-) oefeningen gedaan.
Aan het eind van de 2e training maakt Boudewijn (trainer Bewust Hardlopen) een videoanalyse van het looppatroon van de deelnemers, gericht op blessurepreventie. De resultaten worden met de deelnemers doorgesproken.

Ook een clinic met wedstrijdlopers Adrie van Graafeijland en Susan Hagevoort maakt onderdeel uit van het programma.
De trainers hebben zelf de nodige jaren duurloop ervaring en hebben meerdere tien km’s en  halve en hele marathons gelopen. Die (trainings-)ervaring willen ze graag met de deelnemers delen.

Is duurlopen leuk?
Duurlopen is heerlijk. Je komt nog eens ergens, je ziet nog eens wat en met elkaar lopen is gezellig. Na de 10-kilometeropbouw kun je doorstromen naar de vaste duurloopgroepen op zondag. En als je de 10 kilometer in de benen hebt zijn er ook allerlei leuke prestatieloopjes waar je aan mee kunt doen.

Wat is het instap niveau van de 10 km-opbouw?
Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan de repeterende duurbelasting. Als je op  AVT niveau 1 goed kunt meekomen en 2x per week traint, leert de ervaring dat dit goed aansluit op het geleidelijk uitbreidende programma van de 10 km opbouw.

Hoe hard wordt er gelopen?
Je loopt tijdens de training zoveel mogelijk je eigen duurlooptempo 2, zeg maar “ praattempo”. De trainers houden het tempo  van de groep en de  individuele deelnemers in de gaten.  De ervaring leert dat er vaak te hard gelopen wordt, met “gezwoeg” en blessures als  ongewenst resultaat. Als je aan ‘t eind van de training met plezier hebt gelopen en “nog wat over” hebt,  dan heb je in het voor jou goede tempo gelopen.
De groep  kan soms door tempoverschillen wat uitdijen. Om die reden wordt de groep in principe begeleid door twee trainers en zijn er geregeld ophaalpunten om de groep weer samen te brengen. Uiteindelijk lopen we de 10 kilometer (inclusief de ophaalpunten) in rond de 70 minuten.

Wie nemen deel aan de 10 km-opbouw?
Dat is heel divers. Er zijn echte beginners, die starten met  langere duurlopen, anderen trainen naar een specifieke prestatieloop en weer anderen zijn geblesseerd geweest en willen rustig opbouwen. Voor een aantal lopers is de 10 kilometer het absolute einddoel, voor anderen een opstapje naar een halve marathon of meer.

Waar lopen we?
We lopen vanaf het clubhuis naar “de Paddenstoel” en van daaruit lopen we het “basisrondje” in Birkhoven/Monnickenbosch, dat elke training wordt uitgebreid. Vanaf de zesde training lopen we om de Lange Duinen (in Soest) heen. Het is een parcours door het bos, met afwisselend fietspaden, bospaden, heuveltjes en zand als ondergrond.

Wanneer start de 10 km-opbouw en waar?
De trainingen starten op zaterdagmorgen om 9.00 uur. We verzamelen in het  AVT clubhuis.

De 10-kilometeropbouw start twee keer per jaar, in september en februari/maart. De start van de 10 km opbouw wordt aangekondigd op de website en in het clubblad.

Info en aanmelden
Stuur een mailtje naar het volgende e-mailadres: 10kmopbouw@avtriathlon.nl

Het schema van de 10km opbouw vind je hier.

Note:
Voor de liefhebbers gaan we op 10 juni nog een gedeelte parcoursverkenning doen voor de 10 km van Amersfoort die gelopen wordt op zondag 18 juni 2017! Je bent dan zeker in staat om aan deze wedstrijd mee te doen.

Deel:
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail to someonePrint this page